Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izmir

Folkestad u posjeti LANDCOM-u koji podržava modernizaciju Oružanih snaga BiH

natoo (1)

Komanda LANDCOM-a odgovorna je za koordinaciju i sinhronizaciju NATO i partnerskih kopnenih snaga kroz gotovost kopnenih snaga, interoperabilnost i standardizaciju

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad i zamjenik komandanta brigadir Olcay Denizer borave u posjeti NATO Komandi savezničkih kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru.

Brigadni general Folkestad sastat će se s komandantom LANDCOM-a generalpukovnikom Rogerom L. Cloutierom i njegovim saradnicima te razgovarati o misiji i odgovornostima LANDCOM-a i njihovoj kontinuiranoj saradnji i obuci s partnerima, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

– LANDCOM aktivno podržava reformu i modernizaciju Oružanih snaga BiH. Uloga LANDCOM-a je pomoći u unapređenju gotovosti i sposobnosti oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, kao i njihove sposobnosti da djeluju zajedno – kazao je general Folkestad.

Dodao je da podrška i smjernice pripadnika i pripadnica LANDCOM-a pomažu Oružanim snagama BiH u dostizanju što viših standarda interoperabilnosti s NATO-om, kao i u ostvarivanju stabilnosti u okviru međunarodnih mirovnih misija.

– To, također, pomaže BiH da s regionalnim partnerima može sarađivati kako bi se efikasno odgovorilo na krize, u podršci civilnim organima vlasti i da se osigura da su tokom katastrofa, kao što su poplave i šumski požari, Oružane snage BiH tu za svakog građanina BiH – dodao je.

Misija Komande savezničkih kopnenih snaga (LANDCOM) je osigurati gotovost komande, a Komanda LANDCOM-a odgovorna je za koordinaciju i sinhronizaciju NATO i partnerskih kopnenih snaga kroz gotovost kopnenih snaga, interoperabilnost i standardizaciju.

Vojna mobilnost omogućava da se NATO trupe i oprema mogu rasporediti diljem Evrope bez zastoja. LANDCOM ovo postiže kroz kontinuiranu procjenu NATO kopnenih snaga i njihovih sposobnosti, te predlaže promjene i ulaganja, prema potrebi.