Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fond memorijala KS-a raspisao konkurs za idejno rješenje Tunel D-B

BiH

fna_34779

Fond memorijala Kantona Sarajevo raspisao je konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja “Spomenički kompleks Tunel D-B” da bi bio pretvoren u memorijalni centar.

Izgrađen za vrijeme ratnih djelovanja uz velike napore i požrtvovanost građana, Tunel spasa je služio za opskrbu Sarajlija hranom i medicinskom opremom.

Direktor Fonda KS-a za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Nuridin Džiho apelovao je na sve eminentne arhitekte i projektantske kuće da preuzmu dokumentaciju da bi ova turistička destinacija, koju je prošle godine posjetilo oko 150.000 osoba, postala najveća atrakcija u regionu.

Konkursno-tendersku dokumentaciju u digitalnom formatu, kandidati mogu preuzeti do 5. decembra u Fondu, do kada je konkurs i otvoren, a pravo učešća imaju studenti arhitekture, arhitekti i pravni subjekti. Također, kandidati mogu prisustvovati i obilasku lokacije i predavanjima 25. decembra.

Prva nagrada iznosi 15.000, druga 7.000, a treća 3.000 KM.

Ministar za boračka pitanja KS-a Muharem Fišo istakao je značaj Tunela spasa tokom ratnih djejstava, navodeći da predstavlja ponos Sarajeva i odgovor svima koji su pokušavali opkoljeno Sarajevo ostaviti zatvorenim.