Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formiran novi tim: Devet istražitelja SIPA-e istražuje ubistvo Joze Leutara

BiH

sipa leutar

Odlukom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića formiran je poseban istražni tim koji je angažiran na predmetu, koji se odnosi na slučaj ubistva zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

– Istražni tim trenutno čini devet istražitelja SIPA-e iz različitih organizacionih jedinica, a isti se po potrebi može proširiti – kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić Feni.

Uključivanje SIPA-e u istragu ubistva Joze Leutara zahtijevalo je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, od koga je SIPA zaprimila naredbu tokom februara prošle godine.

Jozo Leutar stradao je 16. marta 1999. godine u eksploziji naprave postavljene u njegovom službenom vozilu. Preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Univeziteta u Sarajevu.

Prvobitna istraga je kao glavnog organizatora identificirala Leutarovog vozača Željka Ćosića, koji je tokom sudskih postupaka vođenih više od dvije i po godine zajedno s drugim osumnjičenicima, pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Nakon toga nije bilo nikakvih pomaka u istrazi.