Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Formiran predmet protiv direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića

Foto: Arhiv

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Detektor su potvrdili da su formirali predmet i dodijelili ga u rad tužitelju koji će provjeriti navode iz podneska predsjednika Vijeća

Državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Admira Suljagića, nakon što je predsjednik te pravosudne institucije Tužilaštvu poslao informaciju o medijskim izvještajima u kojima se navodi da je Suljagić pogodovao osuđenicima te uticao na imenovanja sudija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Detektor su potvrdili da su formirali predmet i dodijelili ga u rad tužitelju koji će provjeriti navode iz podneska predsjednika Vijeća.

Portal Istraga je krajem septembra objavio prepisku za koju su naveli da je autor Admir Suljagić s jednim od uhapšenih u akciji “Rudnik“ Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz koje se može vidjeti pogodovanje, odnosno usluge za osobe koje su izdržavale kaznu zatvora u Orašju. Suljagić je, kako je objavio portal Istraga, posredovao u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija.

U razgovoru za Detektor, Lagumdžija je potvrdio da je informaciju o objavama portala Istraga dostavio Državnom tužilaštvu.

Bez komentara Suljagića

“Ako ima nešto, moja teza je da institucije sistema to trebaju ispitati i dati odgovor. Uvijek kad se dobije informacija, čak i kad bude neki članak u novinama, oni to prate i do njih dopre glas, pa se otvara predmet. To je sad na njima, ja sam svoj dio uradio“, kaže Lagumdžija.

Detektor nije mogao dobiti komentar Suljagića, na broj telefona Sekretarijata VSTV-a niko se nije javljao.

Ranije je Biljana Simeunović podnijela ostavku na poziciju potpredsjednice VSTV-a, što je obrazložila opstrukcijama direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.

“Vezano za Sekretarijat, bilo je vrlo neugodnih situacija. Moj posao je ono za što me vi ovlastite, i to piše u Zakonu, međutim, tu je postojao veliki otpor. Neću da preuzmem na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Sekretarijatom jer to direktor ne odobrova“, kazala je Simeunović tada kratko u obrazloženju članovima Vijeća.