Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ima li nove vlade fbih?

Formiranje vlasti u Federaciji BiH: Schmidtova će, ipak, biti posljednja?

Konferencija za medije rukovodstva Federacije BiH
24.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon kratkog sastanka koji su odrzali clanovi rukovodstva Federacije BiH, odrzana je konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Burne reakcije i na izjavu visokog predstavnika Christijana Schmidta koju je dao u petak, a u kojoj poručuje da se pronađe dogovor, ili će on donijeti odluku

Kraj krize oko formiranja vlasti u Federaciji BiH još se ne nazire. Nakon isteka roka za formiranje Vlade FBiH, predsjednica FBiH Lidija Bradara će ove sedmice pokušati održati još jedan sastanak s potpredsjednicima Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Burne reakcije i na izjavu visokog predstavnika Christijana Schmidta koju je dao u petak, a u kojoj poručuje da se pronađe dogovor, ili će on donijeti odluku.

Schmidtovo izlaganje

“Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti nekog dodatnog konačnog poziva”, podsjeća BHRT.

Ovako je Schmidt završio svoje izlaganje u petak posvećeno krizi oko formiranja vlasti u FBiH. Prethodno je pozvao političare na odgovornost.

I dok reakcije na Schmidtovo izlaganje ne jenjavaju, Bradara pokušava sazvati još jedan sastanak s Lendom i Stojanovićem.

Stojanović je pak pozvao svog kolegu iz rukovodstva Lendu da stavi potpis na Federalnu vladu i time, kako je poručio, potpiše volju većine.

Politički analitičar Esad Bajtal podsjeća da predstavnici međunarodne zajednice godinama ponavljaju frazu “dogovorite se” što se 30 godina ne dešava.

– Nije moguća idealna država, ali kako je moguća država poput ove naše i da tu državu 30 godina pasivno prate oni koji su odgovorni za nju. Obavezali su se Dejtonskim potpisom. Nisu to ni Hrvatska ni Srbija. Ovu zemlju mora uređivati, s obzirom na Dejtonski potpis, visoki predstavnik, rekao je Bajtal.

Ima i mišljenja da bi već ove sedmice mogla biti donesena odluka o uspostavi Vlade Federacije BiH.

Ponašanje SDA

– Rekao bih da se cijelo ovo vrijeme SDA ponašala u neku ruku neracionalno. Tumačili su na jedan potpuno pogrešan način signale koji su cijelo ovo vrijeme, poglavito kroz proteklu godinu dana, dolazili od predstavnika međunarodne zajednice. Sada to ponašanje dolazi na naplatu, tvrdi politički analitičar Danijel Vidović.

Da imamo paradoksalnu situaciju u zemlji, kada se govori u uticaju međunarodne zajednice, tvrdi politički analitičar Mladen Bubonjić.

– Zaista je teško postići konsenzus u ovoj zemlji, čak i kompromis tako da, nažalost paradoksalno, neophodno je da se kao međunarodni tutor, kršeći u suštini suverenitet ove zemlje nameću odluke, opet paradoksalno, kako bi se očuvao suverenitet, kaže Bubonjić.

Bubonjić dodaje da bi dogovori bez međunarodne zajednice doveli do raskola pa čak i mogućih novih sukoba.