MKPBiH

Forto: Brzu cestu Bihać – Sarajevo – Podgorica uvrstiti u mrežu evropskih koridora

Foto: Fena
Edin Forto

Prisustvo Bosne i Hercegovine u Briselu mora biti jače i proaktivnije, jedinstven je zahtjev i konstatacija brojnih sagovornika u sjedištu Unije

Uvrštavanje brze ceste Bihać-Sarajevo-Podgorica u mrežu evropskih koridora, što bi omogućilo njeno lakše finansiranje i osiguralo bespovratna EU sredstva, modernizacija postojeće i izgradnja nove željezničke infrastrukture u Bosni i Hercegovini, digitalna transformacija i čišćenje javnog prostora od govora mržnje, samo su neke od tema o kojima je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto razgovarao u Briselu.

Forto je u Briselu razgovarao sa vršiteljicom dužnosti direktorice Direktorata za mobilnost i transport (DG MOVE) Majom Bakran Marcich, zamjenicom direktora Direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) Renatom Nikolay kao i direktorom Direktorata za susjedsku politiku i proširenje (DG NEAR) Gert-Janom Koopmanom.

Prisustvo Bosne i Hercegovine u Briselu mora biti jače i proaktivnije, jedinstven je zahtjev i konstatacija brojnih sagovornika u sjedištu Unije.

-Iskoristit ćemo prilike za gradnju i vidljive projekte, koje zemlje regiona već uveliko koriste. To je najbolji način da građani osjete korist od evropskih integracija – rekao je Forto, saopćeno je iz njegovog kabineta.