Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Izmjenama zakona ugroženo snadbijevanje Sarajeva vodom

edin forto

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto oštro je reagirao na prijedlog izmjene Zakona o vodi, kojim se, kako kaže, ugrožava snabdijevanje Sarajeva pitkom vodom.

Podsjetio je da je Vodozaštitna zona Sarajevskog polja formirana 1987. godine te da je raniji Pravilnik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) o uvjetima za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta voda koja se koriste ili planiraju da se koriste za piće donesen 2002., i da je u velikoj mjeri bio usklađen sa sličnim dokumentima u regiji i zemljama Evropske unije.

Također, KS je donio vlastiti Zakon o vodama 2010., a novembru 2012. godine Federalno ministarstvo za šume, vodoprivredu i poljoprivredu donijelo je novi pravilnik na nivou FBiH, bez javne rasprave.

– S tim u vezi, pokrenut ćemo izmjenu ovog Pravilnika kroz Parlament FBiH. U ovom pravilniku granice 2. i 3. vodozaštitne zone za ovaj tip izvorišta smanjene su nekoliko puta u odnosu na odredbe prethodnog pravilnika, što je potpuno različito od granica navedenih u sličnim pravilnicima koji su na snazi u zemljama regije i EU – dodao je Forto.

Pojasnio je da se izmjenama Zakona o vodi koju predlaže skupštinska većina, stavlja van snage važeća odluka o zaštiti spomenutog izvorišta Sarajevskog polja te se spominje eleborat koji se ovim zakonom želi ozvaničiti. Na elaborat, kako je rekao, upitnog kvaliteta već su utrošena značajna sredstva, što vlasti ne mogu opravdati nikako drugačije nego da stave van snage dobru postojeću predratnu odluku i proglase novu privremenu odluku.

– Osim toga, kantonalna skupština nema nadležnost za ovu vodozaštitnu zonu. Federalni zakon o vodama jasno navodi da ako zona prelazi entitetsku granicu, što je ovdje slučaj, nadležnost je entitetska. Ministrova priča da oni žele zaštiti bar ovaj federalni dio nema smisla, jer već postoji odluka o zašiti koja je na snazi. Također, nije nam dostavljena dokumentacija kojom se pokazuje da je pokušano ovo izvesti saradnjom između entiteta kako zakon nalaže – naglašava Forto.

Istakao je da postoji nekoliko grupa koje imaju interes u smanjenju vodozaštitne zone te da su to KS i Općina Ilidža koji žele platiti što manju odštetu privatnim vlasnicima kojima je imovina blokirana jer se našla u voaštitnoj zoni. Osim njih, dodao je, tu su i privatni vlasnici koji bi mogli raspolagati BiH i prodati je.

– Postoje građevinari koji bi tu razvijali i gradili. Ali imamo i one koji su već bespravno ušli u zonu, pa se sada nadaju legalizaciji. Mnogo je onih koji će imati materijalnu korist od ovakvog poteza, ali s druge strane, imamo stanovništvo cijelog kantona koje ulazi u neizvjesnost kada je u pitanju stabilno snabdijevanje zdrave pitke vode – zaključio je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.