BiH

premijer ks

Forto iznio pet zaključaka: Zatekli do 300 miliona KM duga u javnim kompanijama

04/12/2019

S obzirom da je Vlada KS, kako je istaknuo, odlučna u borbi kriminalom i korupcijom, donijela je zaključak kojim zadužuje Ministarstvo pravde i uprave da zakaže sastanak sa Kantonalnim tužilaštvom, sa fokusom na sve krivične prijave koje su podnesene protiv kantonalnih firmi, ustanova i rukovodioca

Premijer Edin Forto nakon vanredne sjednice Vlade KS o poslovanju javnih preduzeća je kazao da je usvojeno pet zaključaka. Forto je istakao da se razgovaralo o jednom finansijskom krateru između 200 i 300 miliona KM koje su zatekli u javnim kompanijama.

Premijer je zatim iznio pet zaključaka Vlade KS i predstojećih zadataka:

1. Ministarstvo pravde da održi sastanak sa Tužilaštvom KS s pažnjom na sve krivične prijave vezane za Kanton Sarajevo.

2. U narednih 45 dana pustiti u proceduru zakon o upravljanju javnim preduzećima.

3. Jačanje inspekcije

4. Jačanje pravobranilaštva

5. Jačanje kriminalističke policije u MUP Kantona Sarajevo

Na pitanje novinara je li u ovakvoj situaciji nabavka helikoptera za 30 miliona KM neophodna stavka, premijer je kazao da je to stavka od 300 mjera koje je šestorka potpisala i da je cijena stvar javnih nabavki.

“Ne možemo samo servisirati ove kratere. Moramo jačati sigurnost, što je navaka helikoptera svakako, kao i ulaganje u druge stvari koje će olakšati živto građana”, kazao je Forto.

Forto rekao je da je povod za sjednicu dopis koji je uputila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine. On je rekao da poreski dug institucija i firmi u Kantonu Sarajevo iznosi 165 miliona KM.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.