BiH

Premijer KS

Forto napustio sastanak u Vladi FBiH: Nisam mogao vjerovati šta sam čuo, bilo me stid

05/03/2021

U martu 2021. oni razgovaraju o formiranju Tijela za nabavku vakcina

U prostorijama Vlade FBiH u toku je sastanku na kojem prisustvuju premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

Razgovara se o epidemiološkoj situaciji i nabavci vakcina.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je morao napustiti sastanak jer je on bio beskoristan. Odmah je naglasio da će Kanton Sarajevo uraditi sve da pomogne Vladi FBiH u nabavci vakcina, “onoliko koliko je u njihovoj moći”. Rekao je da će proslijediti sve kontakte koje su već uspostavili, te da će sve uraditi što u Vladi FBiH smatraju da trebaju uraditi kako bi građani FBiH što prije došli do vakcina.

– Imali smo uvod o tome šta je Vlada FBiH do sada uradila na nabavci vakcina. Najbolje ću to opisati jednom hrvatskom riječi – susramlje. To je kad je vama neugodno jer neko drugi nešto radi. Neugodno mi je i mene je stid šta smo čuli u smislu nabavke vakcina sa federalnog nivoa, ispričao je Forto, te dodao:

– Objašnjavali su nam koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali, s kim su imali “zoom” sastanak. U martu 2021. oni razgovaraju o formiranju Tijela za nabavku vakcina. Ono što sam tamo čuo nisam mogao vjerovati. Način na koji nam je to prezentirano nisam mogao da vjerujem. Zbog toga sam ranije izašao sa tog sastanka jer je on suštinski beskoristan. Ali ponavljam, ako bude prilika, mi ćemo sve svoje kapacitete staviti i u službu Vlade FBiH zbog građana”, rekao je Forto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.