Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Samo stečajna uprava može GRAS-u pružiti novi početak

edin forto

Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto uzeo je, na današnjoj sjednici SKS, učešće u raspravi o stanju u GRAS-u.

„Finansijski izvještaj jasno kaže da je GRAS u prošloj godini izgubio 33 miliona maraka. U pretprošloj je izgubio 34 miliona. Akumulirani gubitak je 266 miliona KM. Dugovi prema radnicima i državi su preko 220 miliona KM. Dovoljni su samo ti podaci, pa da se jasno kaže – mora se nešto mijenjati, jer GRAS postaje crna rupa koja jede milione maraka koje će građani na kraju morati platiti“, kaže Forto.

„Izvor problema je u odnosu vlasti prema GRAS-u. Godinama su u ovu firmu zapošljavani kadrovi koji joj nisu bili potrebni, a koji su morali biti bliski Vladi i upravi preduzeća. Ukupno je preko 1500 zaposlenih, od čega su manje od trećine vozači. Po evropskom prosjeku ovakvo preduzeće moralo bi imati 55% vozača. Vlasti su, što je paradoks, godinama zapošljavale tehnološki višak. “Broj tih ‘radnika’ u GRAS-u je sada preko 700. Oni nisu vozači, oni ne prave novu vrijednost ii koštaju građane KS (budžet) 16 miliona maraka godišnje”, kaže zastupnik NS.

Zbog svega toga, dodaje Forto, KS trenutno ima nefunkcionalan GRAS, koji ima preko 600 hiljada propuštenih vožnji, što je čak 36% od svih vožnji.

„Jedini način da se GRAS postavi na zdrave noge jeste da se ispoštuje Zakon. A Zakon predviđa stečaj u ovom slučaju. Da se vidi s čim GRAS raspolaže i da na zdravim osnovama krene ispočetka. Zašto da vozači u GRAS-u nose na leđima breme administracije? Zašto da GRAS insistira na autobusnim i minibuskim linijama, na koje otpada 80% od svih propuštenih vožnji, umjesto da se orijentiše na tramvajski i trolejbuski saobraćaj gdje ima monopol?“, kaže Forto.

Forto dodaje da je Naša stranka još prije šest i po godina predložila radikalne promjene u upravljanju ovom firmom i „da je Vlada KS tada uvela stečajnu upravu, riješila bi stanje u GRAS-u i uštedila desetine miliona u budžetu, umjesto što je produžila agoniju koja još uvijek traje, a čiju cijenu plaćaju i oni radnici GRAS-a koji su zaista potrebni i građani KS“.