Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer ks

Forto: Svaki put kada smo pogriješili ispravili smo, a znali smo se i izviniti

forto

O reizboru Sebije Izetbegović na mjesto generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Forto kaže da za sada Vlada Federacije imenuje upravu, ali da se to narednih godina mora mijenjati

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je stabilna, kaže za intervju “Jedan” kantonalni premijer Edin Forto. Slučajevi Bogunić i Zornić, kako tvrdi, pokazali su kakvi su, kako rade i kako se odnose prema svojim greškama.

“Svaki put kada smo pogriješili, ili smo odmah ispravili, ili, ako je u javnosti bio loš odjek, znali smo se i izviniti građanima. Transparentnost je potpuna”, kazao je on.

Premijer KS kaže da ne razumije štrajk dijela radnika zaposlenih zdravstvu Kantona Sarajevo i da Vlada nije dobila njihove zahtjeve u pisanom obliku.

“Ne slažemo se s onim što oni misle i tvrde, da su novci koji se nalaze u Zavodu zdavstevnog osiguranja njihovi novci, što nije tačno. To su novci osiguranika, pacijenata, koje oni plaćaju da bi dobili uslugu. U prethodnih nekoliko godina između 14 i 30 posto su povećana primanja doktora, ali i drugih radnika u zdravstvu. Oni traže da se taj novac, koji je novac osiguranika, transferiše njima u vidu povećanja plata. Mi mislimo da bi taj novac trebalo uložiti u pacijente. Evo, naprimjer, Srbija izdvaja više novca po pacijentu nego KS, a značajno su im manje plate nego ovih u KS. To znači da puno više novca ide pacijentu. Njima ne fali reagensa, opreme, ne fali im materijala, sve funkcioniše”, kaže Forto.

Ustavom garantiranu zastupljenost Srba i Hrvata u vlasti u Kantonu Sarajevo mogu riješiti politike “kada budu spremne da proizvedu te kadrove”, ocjenjuje Forto.

“Praktičan je problem, a to je da je teško naći dobre ljude za ove naše izvršne pozicije. Ako mislite da su se ljudi otimali da budu ministri ili da budu direktori kantonalnih institucija, u situaciji kada opozicija, svako malo, najavljuje smjenu, onda se varate. Teško je naći dobre ljude, teško je naći dobre ljude koji žele ući u politiku i postati meta, što smo mi trenutno. Onda, nakon svega toga što je teško, morate raditi još odabir po etničkoj pripadnosti. Imamo jednog pripadnika iz reda srpskog naroda, jednog iz reda hrvatskog i imamo dva iz reda ostalih. Ostalo su Bošnjaci i Bošnjakinje. Ja bih volio da je raznolikije i možemo se truditi u budućnosti. Ono što mene pogađa jeste to što nemamo više žena, i to je ono što sam naglašavao kao veći problem. Mislim da je participacija žena ključna za ozdravljenje našeg društva”, navodi Forto.

O reizboru Sebije Izetbegović na mjesto generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Forto kaže da za sada Vlada Federacije imenuje upravu, ali da se to narednih godina mora mijenjati.

“Klinički centar postavljen je tako kako je postavljen. Federalna Vlada imenuje upravu. Suvlasnici su pet kantona, a najveći suvlasnik bi trebao biti Kanton Sarajevo koji finansira klinički centar sa 70 posto. Imate jedan apsurd da kanton koji najviše ulaže, građani kantona koji najviše daju, ne dozvoljava im se da imenuju svoje predstavnike ni u Upravnom odboru (UO), a da ne govorim o samoj upravi, o direktoru, njegovim najbližim saradnicima. Mi smo kao Vlada ispunili svoju zakonsku mogućnost. Poslali smo zahtjev da se imenuju dva člana UO, od čega predsjednik iz Kantona Sarajevo. To još nije sprovedeno. Vjerujem da se to nalazi u jednom pravnom vakumu. Naravno, to će se u narednim godinama mijenjati” , kaže Forto.

U intervjuu “Jedan”premijer KS Edin Forto govori o tome je li miljenik međunarodnih faktora, o odnosima unutar “šestorke” investicijama i razvoju, stanju u kantonalnim insitucijama i preduzećima, zagađenju zraka.

Emisija će biti emitovana večeras u 21 sat na BHT-u.