Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Tražimo podršku države za automatiku i robotiku u školama

BiH

edin-forto-nasa-stranka

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Edin Forto uputio je inicijativu prema Ministarstvu obrazovanja KS i Ministarstvu obrazovanja FBiH, s prijedlogom da Kanton Sarajevo i FBiH podrže projekat SPARK Grupacije za uvođenje obrazovanja iz oblasti robotike, automatike i programiranja u osnovne i srednje škole na.

Istovremeno, vijećnik Naše stranke Vibor Handžić uputio je inicijativu prema Općini Stari Grad da se uključi u ovu inicijativu.

„Teško je naći riječi, kojima se može dočarati važnost ove vrste obrazovanja u savremenom dobu. Umijeće pravljenja tehnoloških sprava postalo je možda i najjača sila koja pokreće svijet, u kojem živimo. Nažalost, Bosna i Hercegovina još uvijek kaska u hvatanju koraka sa razvijenim zemljama u oblasti STEM zanimanja (science, technology, engineering and mathematics). Zahvaljujući naporima pojedinaca, ostvaruju se određeni rezultati, ali bez sistemske podrške oni su na nivou incidenta“, kaže Forto.

Forto je kazao kako je ovo savršena prilika da institucije pokažu ozbiljan i konstruktivan pristup.

„Ljudi iz projekta SPARK su donirali 500 mBot robota našim školama i udrugama i pokreću program koji će obuhvatiti sto škola. U inicijativi koju sam uputio kantonalnom i federalnom ministarstvu, tražim da se podrži ovaj projekat za što i KS i FBiH imaju i sredstva i potrebu. Jedan od robota pomoću kojih učenici mogu razvijati svoja znanja, košta oko 100 dolara. Kada uzmemo u obzir budžetske milijarde FBiH i kantona, onda je jasno da bi se sa simboličnom podrškom ovom ili sličnim projektima uradilo mnogo za obrazovanje i đake. Očekujem od ministarstava da prepoznaju važnost ovakvih projekata te podrže pripremu mladosti Bosne i Hercegovine za izazove koje će budućnost postavljati pred sve nas“, dodaje Forto.