Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Vlada mora preduzeti vanredne mjere zbog zagađenja

BiH

edin forto

Zastupnik Edin Forto iz Naše stranke je zatražio od Vlade Kantona Sarajevo da preduzme vanredne mjere zbog zagađenja zraka. Forto tvrdi da je stepen zagađenja prešao granice tolerancije koje su navedene u zvaničnim aktima Vlade, te da mora osigurati vanredne mjere kojim će se drastično poboljšati stanje.

“Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka je jasan, ali niko ne želi primijeniti predviđene mjere. Tražimo trenutni prekid nastave u školama. Ministarstvo obrazovanje već danas može uputiti ovu naredbu. Od KJKP “Rad” tražimo intenziviranje čišćenja saobraćajnica. Konačno, od Vlade tražimo da izda uputstvo kojim se poslodavci upućuju da oslobode obaveza ili skrate radno vrijeme hroničnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, licima u radnom odnosu starijim od 60 godina”, dodao je Forto.

“Tražimo restrikcije kretanja putničkih vozila. Moguće je raditi po principu par-nepar ili zabranu saobraćanja vozila koja ne zadovoljavaju ekološke standarde. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ovlaštenje da ovo uradi, te povećanjem kontrole i upozorenjem građanima, ova mjera se može proglasiti do 30. januara. Također, tražimo osiguranje bržeg protoka saobraćaja na potezu Baščaršija-Otoka, preko rada Centra za upravljanje i nadzor semaforiziranih raskrsnica. Konačno, od Ministarstva saobraćaja tražimo da naloži GRAS-u stavljanje na raspolaganje, u maksimalnom kapacitetu, raspoloživih trolejbusa i tramvaja”, kazao je Forto.

“Moguće je da Vlada KS izbjegava proglašenje vanrednog stanja jer smatra da će to možda ugroziti turističku posjetu Sarajevu za Novu godinu, ali prioritet moraju biti građani, a posebno naša djeca koja su najosjetljivija na otrov koji udišu”, zaključio je Forto.