Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Vlada ostavila bez lijekova pacijente oboljele od karcinoma

edin forto

Na obavijest o tome da oboljeli od karcinoma već danima ne primaju terapiju, zbog nedostatka lijekova u zdravstvenim institucijama, oglasio se Edin Forto, delegat u Domu naroda FBiH, pozivajući rukovodstvo Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH na odgovornost.

„Odgovorna lica za ovu situaciju moraju podnošenjem neopozive ostavke preuzeti odgovornost za direktno ugrožavanje zdravlja i života osiguranika ZZO. U konkretnom slučaju, nadležnost za nabavku lijekova je na Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. S obzirom da je riječ o kategoriji građana koji uredno plaćaju svoje obaveze prema državi i koji zbog bolesti s kojom se bore zaslužuje sve što im medicina može pomoći ali i posebnu senzibilnost, propust federalnog ZZO-a u ovom slučaju je skandal prvog reda i zahtijeva podnošenje ostavki od nadležnih“, kazao je Forto.

„Ukoliko nešto nije u vezi sa finansijama ili nabavkama lijekova nije funkcionisalo kako treba, odgovorni ljudi u fondu su morali reagovati na vrijeme a ne čekati da dođe do ovakve situacije. Sam ZZO je morao ranije ukazati na stanje, i tražiti reakciju bilo od Federacije, bilo od kantona ako ne uplaćuju dovoljno. Postoji mogućnost da je riječ i o ‘reformskim uštedama’ Vlade i nažalost iskustvo nam kaže da ni takav nehuman pristup ne možemo isključiti. Bilo da je riječ o nepažnji ili o svjesnoj mjeri oni koji su zaduženi za rad fonda moraju preuzeti odgovornost“, ističe Forto.

Delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH traži hitnu reakciju Vlade i Ministarstva zdravstva FBiH i u prioritetnom rješavanju ovog problema ali i u svrhu uspostavljanje odgovornosti i reda u radu ZZO-u, kako nikada više ne bi dolazilo do propusta ovakve vrste.