Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat za premijera KS

Forto za Fokus.ba: Ako do kraja mandata ne poboljšamo kvalitet života, neka platimo ceh

Budući premijer KS: Ono što znam jeste da bismo mi svi skupo platili ceh da je koalicija Petak 13 ostala na vlasti

Edin Forto, politički direktor Naše stranke, ponovo je kandidat Četvorke za premijera Kantona Sarajevo. Uzme li se u obzir da ga podržava nova skupštinska većina, on bi uskoro, nakon izglasavanja nove Vlade ponovo trebao zasjesti u fotelju kantonalnog premijera.

Piše: A. DUČIĆ

U intervjuu za Fokus.ba premijer KS u mandatu decembar 2018. mart 2020. govori o tome zašto je ponovo kandidat za premijera, šta su gorući problemi u kantonu, te strahuje li da većina možda i ne bude tako stabilna.

Zašto ste uopće prihvatili opciju da budete premijer Kantona Sarajevo, uzme li se u obzir da ste do marta ove godine već bili?

Situacija u KS je takva da je potreban cijeli četverogodišnji mandat da se počne podizati kvalitet života. Mi smo dobili godinu dana u prvom dijelu mandata i logično je da se ukazana prilika za preostale dvije godine pokuša iskoristiti i dobri projekti nastaviti. Zbog toga politički dogovor oko nove Vlade počiva na principu kontinuiteta, pa je tako meni i ponuđeno da dovršim mandat.

Šta ako ne odgovorite najbolje na sve izazove? Jeste li razmišljali o tome hoće li, primjerice, Naša stranka u tom slučaju platiti “ceh” na izborima 2022.?

Svjestan sam rizika koje vlast u ovakvim okolnostima donosi. Ono što znam jeste da bismo mi svi skupo platili ceh da je koalicija Petak 13 ostala na vlasti. Ona je prestala da funkcioniše, nije bilo dogovora oko imenovanja ministara u ključnim ministarstvima, kakva su zdravstvo i socijalna pitanja, a vodeća stranka te koalicije, kako narod kaže, zabavila se o sebi pod teretom afera.

Ako do kraja mandata ne uspijemo vratiti nadu i donijeti poboljšanja u javnim uslugama, kvalitetu života, uključujući i kvalitet zdravstvene usluge, onda i treba da platimo, kako kažete, „ceh“ na izborima.

Gdje će se sve desiti “pospremanje” u Kantonu Sarajevo, kada Vlada s vama na čelu počne raditi?

Imamo program. Objavio ga je i vaš medij. Aludirate na slogan Naše stranke. Moram vam reći da pod pospremanjem nismo imali u vidu revanšizam, već doslovno dovođenje u red zapuštenih sektora, od zdravstva, preko javnog prijevoza, do čistoće ulica.

Neke sam stvari i najavio kao prioritetne, kao što je promjena upravljačkih struktura u JU Dom zdravlja i veća učinkovitost te institucije, zatim ukidanje nekih bespotrebnih parafiskalnih nameta za privrednike. U svakom slučaju radi se o suočavanju sa zdravstvenim, ekonomskim i privrednim posljedicama pandemije.

Ko treba da bude ministar zdravstva u veoma teškoj situaciji kada je riječ o zdravstvenoj situaciji u KS? Ima li već kandidata? Ova funkcija je, gledamo li period iza nas, nekako bila “prokleta”.

O kandidatima za pojedine resore se još pregovora. Očekujem brzi rasplet i očekujem stručnu osobu, koja voli timski rad sa ostatkom vlade. Insistirat ću na timskom radu, jer nijedan resor ne živi sam za sebe.

Koliko je skupštinska većina stabilna? Praktično je podržavaju tri stranke i niz samostalnih zastupnika. Nije li za očekivati da će biti raznih pretenzija i apetita?

Imamo dvije godine mandata u najgoroj situaciji koja je Kanton zadesila od rata. Svi smo svjesni te situacije i ne vjerujem da možemo imati političara koji će nakon druge smjene Vlade pokušati uzrokovati političku nestabilnost. Gnjev građana koji bi time mogao skrenuti na sebe ne želim ni zamišljati.