Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat za premijera KS

Forto za Fokus.ba: Imamo velika očekivanja od Bh. bloka

forto

Želimo veću participaciju građana u donošenju odluka, naveo je Forto

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto (Naša stranka) najavio je u intervjuu za Fokus.ba velike promjene u ovom kantonu i drugačiji pristup prema građanima.

„U prethodnom periodu stvoren je osjećaj građana da nemaju dovoljan uticaj na vlastitu sudbinu, da se odluke važne za njih donose daleko od njih, što stvara apatiju“, rekao je Forto te najavio organizovanje javnih rasprava o pitanjima značajnim za građane i olakšan kontakt građana sa predstavnicima vlasti.

Dodao je i da polaže veliku nadu i ima velika očekivanja od Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka).

Forto je govorio o raspodjeli resora i formiranju vlasti između šest stranaka u KS, programu koji je usaglašen među ovim strankama, budžetu, formiranju vlasti na višim novima itd.

Kako teku pregovori o formiranju vlasti u KS i kada očekujete konačni dogovor šest stranaka?

Vlast u KS činit će šest stranaka. Stranke Bh. bloka (NS, SDP i DF) te stranke desnog centra NiP, SBB i NBL.

Dogovor o programu je postignut i vi ste imali prilike vidjeti potpisani sporazum. Konačno imenovanje vlade će biti do kraja godine. Kako teku pregovori? Pa, ako izglasamo vladu po planu, to će biti najbrže formirana kantonalna vlada u Sarajevu od rata naovamo.

Možete li nam reći nešto više o raspodjeli resora?

Što se tiče resora, njima se mora upravljati u skladu s mjerama i principima koje smo kao koalicijski partneri potpisali, stoga je manje važno kome će tačno koji resor pripasti. No, ako vas to već izričito zanima, resori su proporcionalno raspoređeni. Šest resora koji su pripali Bh. bloku bit će raspoređeno unutar tri stranke koje ga čine prema kadrovskim mogućnostima svake od stranaka.

Šta će biti prioriteti nove Vlade u kantonu?

Prioritete imate u dokumentu koji smo potpisali u utorak (4. decembar op.a.) Dokument je dostupan javnosti, možete ga u cijelosti naći na stranici Naše stranke. Radi se o 18 stranica i zaista ne bih da izdvajam sad nešto kao posebno bitno u odnosu na nešto drugo. Neka svako vidi sve i neka odredi šta je za njega od tog potpisanog najbitnije i, u skladu sa svojim mogućnostima, neka doprinose realizaciji tih mjera.

Sve su one navedene na osnovu dugogodišnjih razgovora i sastanaka s ljudima iz najrazličitijih životnih sfera. Nekad su ti ljudi u razgovorima predstavljali svoje lične probleme, šta ih kao građane tišti, a nekad skupinu ljudi.

Trudili smo se inkorporirati u mjere onoliko koliko je moguće u jednom mandatu riješiti ili barem početi rješavati.

Jednu stvar ću ipak navesti, a to je da je jedna od mjera organizovanje kvalitetnijih javnih rasprava o pitanjima značajnim za veći broj građana te olakšan kontakt građana sa predstavnicima vlasti. U prethodnom periodu stvoren je osjećaj građana da nemaju dovoljan uticaj na vlastitu sudbinu, da se odluke važne za njih donose daleko od njih, što stvara apatiju koja, između ostalog, rezultira i njihovim odlaskom. Tom mjerom uticat ćemo na vraćanje povjerenja u institucije sistema i na veću participaciju građana u donošenje odluka važnih za njih same.

Ukoliko budete izabrani za premijera KS šta bi u tom slučaju bilo u fokusu vašeg djelovanja u narednom periodu?

Predložen sam za premijersku funkciju. To treba izglasati Skupština. Ako budem, moja najveća odgovornost će biti da rukovodim radom Vlade u pravcu realizacije pomenutih mjera.

Iskreno, to mi nije samo profesionalna, nego i lična ambicija. Moj zadatak je izgradnja konsenzusa.

Kada bi mogao biti usvojen budžet KS za 2019. godinu?

Nacrt ćemo pustiti do kraja godine, a konačni prijedlog bi trebali usvojiti do kraja januara.

Nedavno je Elvir Karajbić iz SDP-a izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH a pokazalo se da postoji većina bez HDZ-a i SDA. Očekujete li da stranke ljevice ostanu dosljednje dogovoru o zajedničkom djelovanju u narednim mjesecima i kakva su vaša očekivanja kada je riječ o formiranju vlasti na višim nivoima?

Polažemo veliku nadu i imamo velika očekivanja od Bh. bloka. Nemamo razlog da sumnjamo u nastavak zajedničkog nastupa.

Ne možemo predvidjeti kako će biti formirana vlast na federalnom i državnom nivou, ali nama je prioritet da Bh. blok ima jedan glas i da se taj glas čuje u godinama koje dolaze. To je glas evropske BiH.