Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. ekonomije, a digitalna transformacija tek počinje

Edin Forto
Foto: Fena

Moj zadatak je da digitalna transformacija ne bude samo skup fraza poput ‘pametni gradovi’ ili ‘zelena energija’

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je drugog dana Sarajevo biznis foruma govorio  na panelima „Željeznička infrastruktura i povezanost za održivu budućnost“ i „Digitalizacija“.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina imala investicioni ciklus ulaganja u autoceste i sada je vrijeme da počnemo ulagati u željeznice.

– Potrebno je pronaći modele za finansiranje, ali i političku volju da krenemo hrabro u zelenu tranziciju i željeznice učinimo žilom kucavicom bh. ekonomije – rekao je ministar Forto na čiju je inicijativu Sarajevo biznis forum otvoren upravo panelom o ulaganjima u željezničku infrastrukturu.

Šef Odjela za saradnju Delegacije EU u BiH Stefano Ellero je rekao da zapadni Balkan ima veliku priliku: „Plan za rast je velika ponuda za zapadni Balkan, sa šest milijardi eura na raspolaganju. Imamo pet  miliona eura bespovratnih sredstava za poticanje investicija, ali potrebna je politička volja i angažiranost za privlačenje ovih sredstava.“

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek je naglasio da je 80 posto investicija u promet na zapadnom Balkanu bilo usmjereno na ceste i da su potrebne reforme za modernizaciju željezničke infrastrukture i povezivanje regije – saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kada je riječ o digitalnoj transformaciji koja je bila tema drugog panela, ministar Forto je istaknuo da je BiH još 2006. počela s regulacijom zakonodavstva koje predviđa digitalno potpisivanje, ali nažalost nije mnogo postigla u digitalnoj transformaciji.

Digitalna transformacija u BiH suštinski tek počinje

– Moj zadatak je da digitalna transformacija ne bude samo skup fraza poput ‘pametni gradovi’ ili ‘zelena energija’. Od digitalne transformacije korist moraju imati i građani i firme. Stoga u ovoj ranoj fazi naše digitalne transformacije zahtijevam da se izoliraju neki vidljivi procesi koji smetaju građanima i firmama poput CIPS potvrda. Digitalna transformacija u BiH suštinski tek počinje – rekao je ministar Forto na kraju svog izlaganja.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Amel Kovačević je naglasio da je BH Telecom vodeći telekom operator u BiH i ima ulogu lidera u procesu digitalne transformacije u našoj zemlji.

– BH Telecom ulaže u infrastrukturu za razvoj digitalnog društva pa ćemo u narednom periodu značajna sredstva investirati u najkvalitetniji digitalni širokopojasni internet – naveo je on.

Državna sekretarka Ministarstva za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Aida Kamišalić Latifić je čestitala BiH na pristupanju programu Digitalna Evropa, te naglasila da su se u Sloveniji suočili s izazovom razvoja digitalnih vještina i fokusirali se na infrastrukturu i nove digitalne usluge – navodi se u saopćenju.