Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum mladih SDP BiH uputio pismo federalnim zastupnicima

forum mladih sdp bih

Forum mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine jučer je krenuo u aktivnost ponovnog sticanja podrške javnoj politici „Radno iskustvo svima“, gdje je svim zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH koji su na sjednici 18. maja glasali protiv toga da se ova javna politika ne nađe na dnevnom redu, uputili pismo u kojem im se iznova skreće pažnja o teškom položaju mladih u Bosni i Hercegovini, a u ovom slučaju, Federaciji BiH.

U pismu, mladi SDP-a upozoravaju kako trenutno brojni mladi ljudi u cijeloj Bosni i Hercegovini izdvajaju posljednje materijalne napore kako bi završili sve svoje fakultetske obaveze, te bili jedan korak bliže sticanju znanja i zvanja na ionako degradiranim i ispolitiziranim visokoškolskim ustanovama u BiH, dok ih s druge strane čeka nemogučnost sticanja prvog radnog iskustva.

Stoga, s obzirom na brojne izmanipulirane konkurse i natječaje, kroz javnu politiku „Radno iskustvo svima“ FOM SDP BiH želi da stvori mogućnost mladim ljudima da nakon završetka školovanja svoje radno iskustvo steknu volontiranjem, da mladi ne bi bili „udar na budžet“, kako se o socijalnim kategorijama posljednje vrijeme priča unutar Vlade Federacije BiH.

Za razliku od penzionera, za koje federalni premijer Fadil Novalić predlaže da se amortiziraju kako bi se riješilo njihovo socijalno pitanje, mladi se ne mogu amortizovati, već će svakog dana svakom zastupniku koji je glasao protiv ove politike ponaosob slati pomenuto pismo, dok god oni ne postupe prema volji svojih građana.

Demokratija nije samo svake dvije godine, ona treba uvijek biti prisutna, stoji u saopštenju Foruma mladih SDP-a.