Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum mladih SDP: Ko rukovodi Studentskim parlamentom?

pravni fakultet sarajevo

Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo oglašava se povodom izjava za medije, koje su dali rukovodioci Studentskog parlamenta UNSA (SPUS).

Nedavni ispadi i govor mržnje predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića podstaknule su studentsku javnost i medije da obrate pažnju, te da javno iznose nepravilnosti vezane za rad ove organizacije kao predstavnika svih studenata Univerziteta u Sarajevu.

Pored brojnih nepravilnosti u radu, na koje mediji ukazuju, daleko alarmantniji je podatak o stranačkoj kontroli ove organizacije. Čini se da smo u situaciji da isti centri moći kroz različite infrastrukture imenuju i rukovodstvo Univerziteta, ali i rukovodstvo studentskih organizacija.

Na Univerzitetu u Sarajevu nauku nema ko da brani, ali se zato po staroj i isprobanoj shemi oštro brane male i velike fotelje, gledane kao stranački plijen.

Apelujemo da opća i akademska javnost krenu u odlučnu depolitizaciju Univerziteta. Slučaj Harisa Zahiragića ne smije biti tretiran kao izolovani slučaj, jer on to nije. Depolitizacijom Univerziteta se treba baviti sistemski, sa jednakom pažnjom i upornosti sa kojom su se određene stranačke strukture tu i uvukle. Samo tada se možemo nadati da ćemo imati SPUS koji će biti nešto više od niskobudžetne turističke organizacije i samo tada možemo imati UNSA koji će biti bolje rangiran u svijetu.

Mi, kao društvu, vapimo za ozbiljnim i društvu korisnim znanjima i za kvalitetnim kadrovima, a bez depolitiziranih nestranačkih univerziteta tome se ne možemo nadati. U okolnostima kakve imamo nauka stagnira, a cijenu toga svi plaćamo.

Kao politički podmladak, spremni smo povesti primjerom. Pozivamo svoje članove da se ubuduće suzdrže od kandidovanja u tijela SPUS-a ili da zalede partijsko članstvo ako se odluče za aktivizam kroz studentska predstavnička tijela. Neka nestranački nezavisni SPUS bude prvi korak na putu ka nezavisnom visokom obrazovanju, stoji u saopštenju Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo.