Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton će biti domaćin vježbe NATO-a

bego gutic
Bego Gutić

Tuzlanski kanton bit će domaćin međunarodne NATO vježbe civilne zaštite u otklanjanju posljedica katastrofe na ovom području, a koja će biti održana krajem ljeta ili u jesen 2017. godine, dogovoreno je danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH.

Plan je da vježba 2017. godine bude izvedena na području ovog kantona, a dio vježbe da bude organizovan na području Grada Bijeljine, u entitetu Republika Srpska.

– Cilj vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć, a organizira se u formatu saveznika i partnera. Očekujemo da bi vježba mogla okupiti 700-750 učesnika iz 61 države – rekao je šef odsjeka u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH i stalni predstavnik BiH u NATO-u Samir Huseinbašić.

Ukupna vrijednost vježbe iznosi oko 1,5 miliona KM od čega će oko 50 posto finansirati NATO, oko 40 posto država Bosna i Hercegovina, a oko 10 posto bi finansirao Tuzlanski kanton.

Premijer TK Bego Gutić je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona staviti na raspolaganje sve svoje resurse kako bi bila dostojan domaćin.

– Obzirom na glavni cilj ove vježbe naš zadatak je da predstavnicima NATO-a, ali i cijeloj Evropi pokažemo da smo kapacitirani i spremni osigurati ličnu i sigurnost kapitala u Bosni i Hercegovini – rekao je premijer Gutić.

Vježba bi prema preliminarnim planovima trebala trajati dva dana, a glavni događaj zamišljeno je da budu poplava i jači potres, a incidenti kolaps objekata, RHB, prometni udesi na kopnu/vodi i sl.

– Veoma je značajno da osim poplave, kojoj smo bili svjedoci, kroz vježbu podignemo i naš nivo spremnosti za druge elementarne nepogode kao što je npr. zemljotres. Ovo je posebno važno jer Tuzlanski kanton se nalazi na trusnom području koje je potencijalno podložno i ovoj vrsti elementarne nepogode – rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić.

Vijeće ministara BiH je početkom marta, usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o inicijativi NATO-a za izvođenje velike vježbe u BiH u formatu svih članica Saveza i partnera, a BiH ima obavezu da utvrdi sve potrebne detalje lokacije vježbe i njenog izvođenja, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.