Krajnje vrijeme da EU pristupi rješavanju problema migranstke krize

BiH

aa_picture_20150901_6184363_web

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec drugog dana Strateškog Foruma na Bledu 2015. godine na marginama skupa održao je više razgovora sa svojim kolegama iz EU i sa Zapadnog Balkana kao i visokim zvaničnicima iz EU, te stranim gostima foruma, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna tema današnjih razgovora bilo je pitanje migranata i izbjegliča kriza, sa kojom se neke zemlje već suočavaju, dok su drugi u pripremi mogućeg povećanja dolaska izbjeglica.

Razgovorima je dominirala ocjena da je krajnje vrijeme da EU razvije sveobuhvatan i integriran pristup rješavanju ovog problema, s potrebom za solidarnošću, kako u odnosima između država, tako i u odnosu na ostale europske zemlje koje su trenutno okrenute izuzetnom teretu priliva izbjeglica i migranata.

aa_picture_20150901_6184359_web

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak sa ministrom Erjavecom razmijenio je i poglede o trenutnom stanju na Zapadnom Balkanu, te je posebno istaknuo očekivanje da Crna Gora bude pozvana u NATO. Također, ministri su pozvali na odgovarajući tempo pregovora o pridruživanju EU sa svim zemljama kandidatima iz regije.

Državni ministar za Europu pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michael Roth ocijenio je vrlo pozitivnim slovensko – njemačke bilateralne odnose, osobito u području gospodarske suradnje.

Roth i Erjavec zaključili su kako dijele slične stavove o brojnim pitanjima, uključujući važnost pružanja europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki ministru Erjavecu predstavio je mehanizme kojima se Makedonija pokušava nositi se s iznimno velikim prilivom izbjeglica i migranata u tu zemlju.

Ministar Erjavec izrazio je u razgovoru sa državnim podtajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Benedettom Della Vedovo očekivanje da će uskoro biti implementirana sjednica Koordinacijskog odbora ministara Slovenije i Italije.

Također, je izrazio nadu da u toku administrativnih reformi u Italiji neće doći do smanjenje razine zaštite prava koju uživaju slovenske manjine.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjart i ministar Erjavec složili su se da je povećan tempo provedbe zajedničkih projekata u pograničnom području, te pozvali na nastavak dobre suradnje, prije svega u području infrastrukturnih projekata.

Forumu na Bledu prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.