Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FP: Trump je zapostavio pojedine „užarene tačke“ u svijetu kao što je BiH

trump

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u proteklom je periodu bila fokusirana na situaciju u Iranu, Sjevernoj Koreji i Izraelu, a zapostavljene su užarene tačke u pojedinim dijelovima svijeta kao što je Bosna i Hercegovina, piše Foreign Policy u opsežnoj analizi.

Osim BiH i Balkana, kao potencijalna žarišta okarakterisane su teritorijalne napetosti između Grčke i Turske, kao i Egipta i Etiopije.

„Niko ne treba da bude iznenađen ako rat izbije u pojedinim dijelovima svijeta koji nemaju nikakve veze sa Iranom, Sjevernom Korejom i Izraelom, jer malo je nade da Trumpova administracija može nešto promijeniti. Oni u svojim redovima jednostavno nemaju prave ljude koji će se baviti žarištima kao što je BiH. Potrebni su ljudi sa iskustvom i sa mnogo strpljenja, a takvih nedostaje u Trumpovoj administraciji“, navodi Foreign Policy.

U analizi ovog američkog časopisa navodi se da ne bi trebalo mnogo truda da se „udahne novi život u političku strukturu u BiH“.

„Rusija je u BiH iskoristila nezainteresiranost EU i SAD-a, a sankcije prema Dodiku uvedene od SAD-a nisu imale dovoljno efekta. Stoga bi SAD zajedno sa EU i NATO-om trebale oživjeti Ured visokog predstavnika u BiH, povećati obim sigurnosne saradnje sa BiH i usprotiviti se svakom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“, piše Foreign Policy.

Nacionalizam iznova buja u BiH i na istom je nivou kao i devedesetih godina prošlog stoljeća kada je izbio rat, istaknuto je u ovoj analizi.

„Dodik otvoreno govori o raspadu države BiH i u tome je dobio političku i materijalnu pomoć od Srbije i Rusije. Pogotovo Rusija u ovom slučaju igra veliku ulogu jer želi oslabiti Evropu i koristi svaku šansu ka tom cilju. Jasno je da Rusija nije direktno izazvala novu krizu u BiH, ali ruski predsjednik Vladimir Putin dobro razumije kakva je to šansa. Ukoliko izostane snažan odgovor Evrope i SAD na ovu krizu, Sarajevo, Mostar, Brčko i Tuzla ponovo će se naći u rječniku zvaničnog Washingtona, iz nimalo dobrih razloga“, navodi Foreign Policy.