Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odlazak bosanskog patriote

Francuska ambasada: Smrt generala Divjaka veliki gubitak za BiH

jovan-divjak

Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja

Francuska ambasada i Francuski Institut u BiH sa velikom tugom primili su vijest o smrti generala Jovana Divjaka, bosanskog patriote koji je stao u odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva tokom rata 90-tih godina.

– Veliki humanista, čovjek iz kulture i snažnog intelekta, general Jovan Divjak cijeli svoj život bio je solidaran posebno sa najranjivijim i zaboravljenim, kao što su mladi Romi kojima je omogućio da završe visoke studije, na šta je bio ponosan. Hiljade mladih Bosanaca dobili su priliku da studiraju zahvaljujući udruženju ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’, čiji je osnivač, a koje je Ambasada Francuske u BiH kontinuirano podržavala – saopćeno je iz Ambasade.

Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja.

Francuski institut i francuska ambasada u BiH izražavaju svoje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Jovana Divjaka, a čija je “smrt veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu”.