Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srednjobosanski kanton

Od 1. jula odlučili povećati plaće zdravstvenim radnicima “u prosjeku od 50 do 60 KM”

ljekari2

Kukić je ustvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces

Zdravstveni djelatnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK) dobit će od 1. jula uvećane plaće, potvrdio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić, ističući da će plaće biti veće u prosjeku između 50 i 60 maraka.

To je rezultat pregovora i novopotpisanih kolektivnih ugovora između predstavnika Vlade SBK i dva sindikata koja okupljaju zdravstvene djelatnike.

Kukić je ustvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces.

– Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali djelomično jesmo imajući u vidu trenutnu epidemiološku i financijsku situaciju koja nije na najboljem nivou – kazao je.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić pojasnio je da će uvećanje plaća zdravstvenih radnika koštati oko dva i pol milijuna maraka na godišnjoj razini.

Naveo je da su satnice svih uposlenih u zdravstvu uvećane na 2,40 KM, dok su za one okupljene u Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu SBK uvećani i koeficijenti za 0,1.

– Na godišnjem nivou uvećanje satnice za pet feninga, koštat će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBK oko 1,3 milijuna maraka. Toliko će, otprilike, na godišnjem nivou koštati i uvećanje koeficijenata okupljene u Strukovnom sindikatu. No, teba naglasiti da će ove godine biti realizirano tek pola tog iznosa, jer ova nova pravila važe od 1. jula , a do tada se ide po starom – istaknuo je Matić.

Potpisivanju kolektivnih ugovora prethodile su najave iz Neovisnog strukovnog sindikata, koji okuplja najveći broj radnika zaposlenih u zdravstvu SBK, da će stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada SBK ne udvolji njihovim zahtjevima.