RSE

Francuska deportovala bosansku porodicu koja je kćerki obrijala glavu zbog momka Srbina

francuska policija (1)

U saopštenju se dodaje da će se o maloljetnoj djevojci brinuti socijalne službe i ona će, kada bude punoljetna, steći pravo boravka u Francuskoj

Francuska je protjerala porodicu iz Bosne i Hercegovine, nakon što je kćerku pretukla i obrijala joj glavu jer je izrazila željela da se uda za Srbina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenio je Reuters.

“Danas 24. oktobra, je deportirano šest državljana BiH iz Francuske zbog nezakonitog boravka u Francuskoj. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjeli su posebno organiziranim letom oko 12:15, u pratnji francuske policije”, potvrdila ja za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

“Ovo protjerivanje sa nacionalne teritorije posljedica je neprihvatljivog ponašanja porodice u avgustu, naročito premlaćivanja i brijanja glave djevojke koja je bila zaljubljena u mladog Srbina, osobu druge vjeroispovijesti”, pojasnili su iz Ministarstva.

Francuski šef policije Gerald Darmanin na svom Twitter nalogu je napisao: “Kao što smo se i zavjetovali sa Marlen Šjapa (francuska državna sekretarka za pitanje građanstva, Marlene Schiappa, prim. red.) porodica koja se kukavički obrušila na svoju kćerku i nećakinju, udarajući je i idući toliko daleko da je prisiljava da se ošiša jer je bila zaljubljena u muškarca druge vjere, jutros je protjerana”.

U saopštenju se dodaje da će se o maloljetnoj djevojci brinuti socijalne službe i ona će, kada bude punoljetna, steći pravo boravka u Francuskoj.

Francuski mediji su u avgustu izvijestili da je porodica pretukla 17-ogodišnju djevojku, muslimanku iz BiH, te da su je ošišali do glave, jer je željela da se uda za 20-ogodišnjeg Srbina.