Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Laurence Boone

Francuska državna sekretarka stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Laurence Boone screenshot

U pratnji francuskog kontingenta operacije Evropske unije EUFOR/Althéa, odat će počast i francuskim vojnicima koji su izgubili život tokom angažmana u ime Francuske u službi mira u BiH

Francuska državna sekretarka u ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone posjetit će Bosnu i Hercegovinu 6. i 7. marta, a ova posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na zapadnom Balkanu u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini – navode iz francuskog ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

Kako se ističe, odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH, koju je jednoglasno donijelo 27 članica EU, snažan je signal bh. narodu i podsjećanje da je “naša zajednička sudbina u Evropi”.

– Ovo će biti prilika za susret državne sekretarke sa političarima u Bosni i Hercegovini i ohrabrenje za provođenje suštinskih reformi na evropskom putu. Ona će podsjetiti na podršku Francuske u ovom procesu i želju da se ubrzo potpiše međuvladin sporazum o radu Francuske agencije za razvoj (AFD), koja će aktivno doprinijeti jačanju naših bilateralnih odnosa, ali i provođenju evropske agende reformi i ekonomskom razvoju zemlje – navodi se u izjavi uoči dolaska državne sekratarke Laurence Boone.

Ona će razgovarati i sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, kao i poslanicima i predstavnicima civilnog društva i mladih o izazovima vezanim za evropsku integraciju zemlje.

U pratnji francuskog kontingenta operacije Evropske unije EUFOR/Althéa, odat će počast i francuskim vojnicima koji su izgubili život tokom angažmana u ime Francuske u službi mira u BiH.