Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oštra reakcija

Francuska zabrinuta potezima vlasti u RS-u: “Povucite zakon o stranim agentima”

nsrs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS) usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS-a, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopćeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

-Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet Republiku Srpsku da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja – navodi se u saopćenju, javlja Anadolija.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

-Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana – dodaje se u saopćenju.