Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šemsudin mehmedović

Funkcioner SDA prozvao Schmidta, EU i Ameriku, tvrdi da pomažu HDZ-u

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kako tvrdi, Amerika i EU potrošile skoro 30 godina da bi od BiH napravile “surogat” u kojoj su neki ipak “jednakiji”

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentane skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta i ključne ambasade  u BiH da razmotre donošenje odluke koja će onemogućiti da bilo koja politička stranka bude nezaobilazan faktor.

“To znači da se izmjenama Ustava FBiH ili BiH izvrši transfer političke moći prema nekoj etničkoj skupini u BiH, što dovodi do destabilizacije, bilo to u formiranju vlasti ili u funkcioniranju BiH. To BiH danas čini taocem Hrvatske i HDZ-a”, istaknuo je.

Time su, tvrdi on, Amerika i EU potrošile skoro 30 godina da bi od BiH napravile “surogat” u kojoj su neki ipak “jednakiji”.

– Koliko puta smo čuli da je HDZ nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i funkcionisanju BiH? Ili SNSD ili SDA?! Bezbroj, posebno nakon nametanja ustavnih promjena 2. oktobra nakon što je tim nametanjima izgirano povjerenje u izborni proces i demokraciju u BiH a gotovo sigurno i položen kamen temeljac za ukidanje institucije visokog predstavnika i OHR-a, kazao je.

To je do sada, dodao je Mehmedović, po pravilu bio dio usluge velikodržavnim projektima.

– U tom konceptu u kojem je jedna ili više stranaka u ovom ili onom formatu “nezaobilazan faktor”, izvršena je pravna destrukcija BiH i uveden koncept komunističke partije i jednopartijskog etničkog sustava, a znamo kome to danas najviše odgovara i u čiju dugoročnu korist radi, istaknuo je Mehmedović u priopćenju.