Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporne diplome

Šta sada čeka Sebiju izetbegović?

Sarajevo: Završni izborni skup stranke SDA uoči izbora u BiH
Foto: Damir Hajdabrasic/PIXSELL

Senat Univerziteta u Sarajevu dao je saglasnost da se poništi zvanje doktora nauka Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra u Sarajevu. Izetbegović je podnijela tužbu, a i premijer FBiH je pokušava spasiti

Sa 30 glasova “za” i šest „protiv“ Senat Univerziteta u Sarajevu izglasao je poništenje i oduzimanje zvanja doktora medicinskih nauka direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebiji Izetbegović.

„Na Univerzitetu u Sarajevu, prema odlukama koje smo mi donijeli, ona nema nikakvu funkciju, ukoliko Sud ne donese drugačiju odluku, to što je zaposlena na Kliničkom centru je druga stvar i nije u našoj nadležnosti“, rekao je rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj, nakon sjednice Senata.

Sebiji Izetbegović, uticajnoj supruzi lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, trenutno zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo ranije je poništen i magisterij, a oduzimanje doktorata je odluka Uprave za inspekcijske poslove Sarajevskog kantona, piše Deutsche Welle.

Ova Uprava je 21. februara donijela rješenje kojim nalaže Senatu Univerziteta u Sarajevu da Izetbegović ponište diplomu, jer su, kako je saopšteno, na temelju inspekcijske kontrole utvrdili kako ona nije obavila sve ispitne obaveze tokom studija, pa time nije ispunila ni uvjet za sticanje stručnog zvanja.

„Prema članu 77. Zakona o visokom obrazovanju KS nalaže se Senatu UNSA da proglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović“, navodi se u rješenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Advokatski tim Sebije Izetbegović koji čine Senka Nožica i Esad Oruč, stava su da Senat nije mogao odlučivati o Rješenju inspekcije koje nije pravosnažno jer je na njega uložena žalba.

“Ovo je nastavak pravnog nasilja. Ova odluka je u potpunosti nezakonita“, saopštio je tim advokata.

Početkom marta, Senat je poništio i zvanje magistra Sebiji Izetbegović jer, kako je navedeno u odluci, ne postoje dokazi da je položila sve ispite na postdiplomskom studiju u Zagrebu. Time je poništena odluka iz 2014. o izboru doktorice Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Senat je Izetbegović oduzeo magistarsko zvanje nakon što je utvrđeno da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nema vjerodostojne dokumentacije kojom bi se potvrdilo da je ona položila sve ispite na postdiplomskom studiju, što je bio i uvjet za prijavu, odnosno odbranu magistarske radnje.

Izetbegović odbacuje kritike

Nakon poništavanja magisterija, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović podnijela je tužbu Opštinskom sudu u Sarajevu protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA) kojeg zastupa rektor Rifat Škrijelj. Ona u tužbi traži poništenja odluke i rješenja kojim se određuje poništenje upisa tužiteljike u Matičnu knjigu magistranata, te odštetu od 15.500 eura.

Advokati Sebije Izetbegović navode kako je u Matičnoj knjizi magistranata na Medicinskom fakultetu Sarajevu, za godine od 1964. do 1998 pod rednim brojem 437, upisano da je tužiteljica dana 19.03.1998. godine odbranila magistarski rad “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu”, te da da je stekla naučni stepen magistra nauka.

Paralelno s ovim procesom, tokom marta Vlada Kantona Sarajevo zatražila je od svog člana u Upravnog odboru Kliničkog centra da postavi pitanje zakonitosti da Sebija Izetbegović bude direktorica, gdje joj mandat traje do septembra, ali sada više nema zakonskih pretpostavki da ona ostane na toj dužnosti jer nema ni znanstveno niti akademsko zvanje koje je propisano pravilnikom te ustanove kao uslov za imenovanje.

Izetbegović je tvrdila kako je sporne ispite položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je postdiplomski studij upisala 1993. godine, no ni tamo nisu pronađene njene prijave ispita.

Fadil Novalić pokušava spasiti Izetbegović

Nekoliko dana prije nego će Senat odlučivati o doktoratu Sebije Izetbegović, premijer Federacije BIH, Fadil Novalić kojeg je Sud BiH nepravosnažno osudio na na četiri godine zatvora zbog nabavke spornih respiratora, podnio je Ustavnom sudu FBiH apelaciju za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS , te je o tome obavijestio i Skupštinu Kantona Sarajevo.

Novalić, naime, traži da se ispita ustavnost postupka usvajanja Zakona prema kojem su se vodile provjere valjanosti diploma Sebije Izetbegović. Ukoliko bi Ustavni sud FBiH poništio Zakon o visokom obrazovanju, koji je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju omogućio da ukine njeno zvanje magistra, po automatizmu bi odluke koje se tiču njene diplome bile također poništene.

Navedeni zakon stupio je na snagu 2022. godine. Zastupnici Stranke demokratske akcije tada su glasali protiv, te su 14. septembra prošle godine najavili da će predložiti (i usvojiti) novi Zakon o visokom obrazovanju.

Ovakav potez federalnog premijera rektor Škrijelj opisao je kao nedobronamjeran.

“Svaki pokušaj da se ospori zakon koji je na snazi već šest mjeseci, nije dobronamjeran. Moji saradnici i ja zaključujemo da je u pozadini njegov pokušaj da se pomogne Sebiji Izetbegović u vezi sa aktima koje donosi UNSA, a koji su vezani za njen postdiplomski studij. No, to neće pomoći Sebiji Izetbegović, ali je očigledno da želi vratiti dug SDA“, pojasnio je Škrijelj.

Medicinski fakultet u Zagrebu ne može utvrditi vjerodostojnost indeksa Sebije Izetbegović

„U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu“, navodi se u odgovoru iz 2021. godine kojeg je napisao prof. dr. Marijan Klarić, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a na upit Univerziteta u Sarajevu.

Škrijelj je zagrebačkom fakultetu poslao fotokopiju indeksa Sebije Izetbegović izdatog u Zagrebu, zatražio izjašnjenje o njegovoj vjerodostojnosti kao i uvjerenje o položenim ispitima koji se nalaze u indeksu.

Diploma Sebije Izetbegović, drektorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, već je dugo predmet javnih rasprava. Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH podnio je u maju 2021. godine inicijativu kojom se traži da se ispita da li su specijalizacija i doktorat direktorice KCUS-a validni.