Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUP o vožnji Isaka helikopterom: Bio je ugrožen

ramo isak
Foto: Fena/ Arhiva
Ramo Isak

Dodaje se da “vožnja zastupnika Isaka nije prouzrokovala finansijske troškove po Federalnu upravu policije”

Federalna uprava policije reagovala je u vezi upotrebe helikoptera Specijalne policijske jedinice u Federalnoj upravi policije 11. jula 2023. godine, te saopćila kako nije došlo do zloupotrebe helikoptera niti je, zbog složenih procedura, uopšte moguće da dođe do bilo kakvih zloupotreba helikoptera u Federalnoj upravi policije.

-Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Arnel Isak prevezen je helikopterom Federalne uprave policije nakon saznanja o ugroženosti Isaka i provedenih sigurnosnih procjena ovlaštenih službenih lica. O svemu navedenom sačinjeni su izvještaji, a vožnja je realizovana nakon što su pribavljene sve potrebne proceduralne saglasnosti – saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U saopćenju se navodi da je šef Kabineta ministra Ervin Mušinović blagovremeno informirao javnost o navedenim činjenicama, „te smo dužni zbog zaštite interesa Federalne uprave policije istaći kako nije došlo do zloupotrebe helikoptera niti je, zbog složenih procedura, uopšte moguće da dođe do bilo kakvih zloupotreba helikoptera u Federalnoj upravi policije“.

-Termin polaska helikoptera iz Bratunca, odnosno dolaska u Sarajevo, prilagođen je ranije preuzetim obavezama federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. Dakle, ministar Isak nije tražio da se ranije utvrđeno vrijeme polaska pomjeri ili prilagodi zastupniku Isaku – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da vožnja zastupnika Isaka nije prouzrokovala finansijske troškove po Federalnu upravu policije, jer se helikopter svakako kretao na relaciji Bratunac – Sarajevo.

-Federalna uprava policije, zbog zaštite interesa službe i predmeta koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti zastupnika Isaka, više se neće oglašavati o navedenom pitanju – navodi se u saopćenju.