Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kabul

Afganistanke protestuju protiv talibanske zabrane kozmetičkih salona

protest zene afganistan
Foto: Screenshot/ YouTube

Od preuzimanja vlasti u augustu 2021., talibanska vlada je zabranila djevojčicama i ženama da pohađaju srednje škole i univerzitete, zabranila im ulazak u parkove, sajmove i teretane

Pripadnici snaga sigurnosti pucali su u zrak i koristili vatrogasna crijeva kako bi rastjerali desetke Afganistanki koje su u srijedu protestirale u Kabulu protiv naredbe talibanskih vlasti da zatvore kozmetičke salone, što je najnoviji ograničenje kojim se žene istiskuju iz javnog života.

Od preuzimanja vlasti u augustu 2021., talibanska vlada je zabranila djevojčicama i ženama da pohađaju srednje škole i univerzitete, zabranila im ulazak u parkove, sajmove i teretane i naredila im da zataškavaju to u javnosti.

“Ne uzimajte mi hljeb i vodu”

Naredba izdata prošlog mjeseca prisiljava na zatvaranje hiljada kozmetičkih salona širom zemlje koje vode žene – često jedini izvor prihoda za domaćinstva – i zabranjuje im se jedna od rijetkih preostalih prilika da se druže daleko od kuće.

-Ne uzimajte mi hljeb i vodu – piše u natpisu koji je nosila jedna od demonstrantica u ulici Butcher, koja se može pohvaliti koncentracijom prijestolničkih salona.

Javni protesti rijetki su u Afganistanu – i često se raspršuju silom – ali je reporter AFP -a vidio pedesetak žena koje su učestvovale na skupu u srijedu, što je brzo privuklo pažnju snaga sigurnosti.

Demonstrantice su kasnije podijelile video zapise i fotografije s novinarima na kojima se vidi kako vlasti koriste vatrogasna crijeva kako bi ih rastjerale jer su se u pozadini čuli pucnji.

-Danas smo se dogovorili da o ovom protestu razgovaramo i pregovaramo – kazala je radnica salona, čije ime AFP nije objavio iz sigurnosnih razloga.

-Danas, međutim, niko nije došao da razgovara s nama, da nas sasluša. Nisu obraćali pažnju na nas i nakon nekog vremena rastjerali su nas zračnom paljbom i vodenim topovima – kazala je.

Neki tretmani “neislamski”

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Afganistanu (UNAMA) osudila je rastjerivanje protesta.

-Izvještaji o nasilnom gušenju mirnog protesta žena protiv zabrane salona ljepote – posljednjeg uskraćivanja prava žena u Afganistanu – duboko su zabrinjavajući – navodi se u tweetu.

-Afganistanci imaju pravo da izražavaju stavove bez nasilja. De facto vlasti to moraju podržati – saopćila je misija.

Krajem juna ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka dalo je salonima mjesec dana da se zatvore, navodeći da će im grace period omogućiti da potroše zalihe.

Rečeno je da je naručilo jer su velike sume potrošene na preuređenje uzrokovale teškoće za siromašne porodice, i da su neki tretmani u salonima neislamski.

Previše šminke onemogućava ženama da se pravilno umije za molitvu, navodi ministarstvo, dok su ekstenzije trepavica i pletenje kose također zabranjeni.

Poslovne prilike za žene

U primjerku naredbe u čiji je uvid došao AFP navodi se da je “zasnovana na usmenoj instrukciji vrhovnog vođe” Hibatullaha Akhundzade.

Kozmetički saloni niknuli su širom Kabula i drugih afganistanskih gradova u 20 godina koliko su snage pod američkim vodstvom okupirale zemlju.

Na njih se gledalo kao na sigurno mjesto za okupljanje i druženje daleko od muškaraca i pružali su vitalne poslovne prilike za žene.

U prošlomjesečnom izvještaju Richarda Bennetta, specijalnog izvjestitelja za Afganistan, Vijeću za ljudska prava UN-a, navodi se da je položaj žena i djevojaka u zemlji “među najgorima na svijetu”.

-Teška, sistematska i institucionalizirana diskriminacija žena i djevojčica u središtu je talibanske ideologije i vladavine, što također izaziva zabrinutost da bi oni mogli biti odgovorni za rodni apartheid – kazao je Bennett.

Život prema šerijatu

Akhundzada, koji se rijetko pojavljuje u javnosti i vlada dekretom iz rodnog mjesta talibana u Kandaharu, kazao je prošlog mjeseca da su afganistanske žene spašene od “tradicionalnih ugnjetavanja” usvajanjem islamske vladavine i vraćen im status “slobodnih i dostojanstvenih ljudskih bića”.

On je u saopćenju povodom praznika Kurban-bajrama naveo da su poduzeti koraci kako bi se ženama omogućio “udoban i prosperitetan život prema islamskom šerijatu”.

Ženama je također uglavnom zabranjeno da rade za UN ili nevladine organizacije, a hiljade je otpušteno s državnih poslova ili im se plaća da ostanu kod kuće, prenosi AFP.

Video s protesta možete pogledati OVDJE.