Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo ks

FUP saslušava tužioce i uposlenike Kantonalnog tužilaštva u Tuzli

fup inpact (1)

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, kazala je za BIRN BiH da je ovaj predmet po službenoj dužnosti formiralo prvobitno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) počeli su saslušanje više tužilaca i drugih uposlenika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

„Mi realizujemo aktivnosti po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo“, kazala je za BIRN BiH Marina Zović, samostalna inspektorica u FUP-u.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, kazala je za BIRN BiH da je ovaj predmet po službenoj dužnosti formiralo prvobitno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

„Predmet je formiran po službenoj dužnosti nakon što je jedan od tužilaca Tužilaštva TK iznio određene tvrdnje na društvenim mrežama, da bi zbog nepristrasnosti bio dodijeljen Tužilaštvu KS na postupanje. Postupajući tužitelj je FUP-u izdao određene radnje, među kojima je i saslušanje određenog broja tužilaca Tužilaštva TK, ali u svojstvu svjedoka. Dakle, ovdje nije otvorena nikakva istraga, već je predmet u fazi provjere“, kazala je za BIRN BiH Azra Bavčić.

Prema nezvaničnim informacijama iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona ustupljenim BIRN-u BiH, među saslušanim u svojstvu svjedoka bit će zamjenica glavnog kantonalnog tužitelja Mirzeta Begić, Nihad Halilčević, šef Odsjeka za kriminal i korupciju, te brojni drugi tužitelji i uposlenici iz pisarnice i drugih Odsjeka ovog tužilaštva.

Provjera se, kako navodi izvor iz Tužilaštva TK, vrši zbog optužbi jednog tužioca na društvenim mrežama u vezi postupanja Kolegija tužilaca TK za određene predmete, te izuzimanje i neizuzimanje određenih tužilaca iz predmeta koje vodi ovo Tužilaštvo.