Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta radi Uprava policije

FUP se “zapetljao” u tenderu: Nabavljaju 11 vozila, a nemaju za to novca?!

Velika policijska akcija u Mostaru, uhićenja zbog otmice, iznude i droge
23.11.2020., Mostar, Bosna I Hercegovina - U velikoj akciji Federalne uprave policije "Inpact" privedeno je sedam osoba nakon sto je pretreseno devet lokacija na podrucju grada. Uhiceni se sumnjice za djela organiziranog kriminala poput pranja novca, iznude i otmice. rrPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Prvo su kršili zakon kod odabira firme iz Mostara, a potom su nezakonito poništili cijeli postupak. Ured za razmatranje žalbi utvrdio da moraju provesti tender

Federalna uprava policije (FUP) na čelu sa akutelnim čelnikom Ensadom Kormanom, koji je generalni inspektor policije, prema istraživanju Fokusa, doslovno se zapetljala u tenderskom postupku nabavke 11 službenih vozila.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovaj tender, koji je podijeljen na lotove, ima ukupnu vrijednost (bez PDV-a) od 358.973 KM. Raspisan je 30. septembra prošle godine, a 21. novembra je kao najpovoljniji ponuđač izabran Guma M d.o.o. Mostar.

Na izbor ovog ponuđača zbog niza neregularnosti se žalila firma Lada Auto d.o.o. Banja Luka, a Ured za razmatranje žalbi BiH je odlukom od 29. decembra 2022. zaista i utvrdio kršenje zakona. Poništio je tender i dao je upute FUP-u da postupak okonča u skladu sa ovim rješenjem.

Odluka FUP-a: Priznaju da nemaju novca

Komisija FUP-a je 19. januara ove godine predložila da se cijeli postupak poništi s obrazloženjem da za ovaj tender sada uopće nemaju novca, odnosno jer se radi o budžetskim sredstvima odobrenim u 2022. godini koja se ne mogu prenijeti i koristiti u 2023. godini.

I na ovu odluku se ponovo žalila firma Lada Auto iz Banje Luke, pa je Ured za razmatranje žalbi BiH 3. marta donio rješenje da je ponovo prekršen Zakon o javnim nabavkama. Dat je nalog FUP-u da ga provede, iako se ova policijska agencija našla u situaciji da za provođenje tendera nema novca.

Rješenje Ureda za žalbe o neregularnom tenderu 29.12.

U obrazloženju svog rješenja Ured za razmatranje žalbi BiH navodi da je FUP samim pokretanjem postupka bio dužan osigurati finansijska sredstva i nakon okončanja postupka „jer bi u suprotnom temeljni postulati pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja ponuditelja bili ugroženi“.

Najnovija odluka Ureda za žalbe od marta 2023.

Inače, u prethodnom rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH kojim je zbog neregularnosti poništen tender FUP-a, između ostalog, je konstatovano da je FUP nezakonito ocijenio ponudu firme Lada Auto neprihvatiljivom. Dodatno, utvrđeno je da sama ponuda firme Guma M, koja je na kraju izabrana, nije bila u skladu sa tenderskom dokumentacijom.