Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija nakon incidenta

FUP: Uprava policije MUP-a KS nije tražila našu pomoć

huligani sarajevo

Federalna uprava policije ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“

Danas je blizu stotinjak huligana iz redova navijačke grupe Horde zla marširalo gradom. Bili su itetako vidljivi, na glavama su imali crvene i narandžaste kacige, a u rukama motke i palice. Sarajevska policija ih je tek sustigla blizu hotela Bristol u sarajevskom naselju Grbavica. Većina je uspjela pobacati motke i pobjeći kada su primjetili policiju da im se primiče. Na snimcima se vidi da su huligani neometano prolazili pored parkova i igrališta na kojima je bilo dosta djece.

Federalna uprava policije saopćila je da ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo na dan održavanja derbi utakmice između fudbalskih klubova “Željezničar” i “Sarajevo”.

“S obzirom na veliki broj upita medija o osiguranju sportskog događaja u Sarajevu, koji su upućeni federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku i direktoru Federalne uprave policije Vahidinu Munjiću, obavještavamo vas o sljedećem:

Federalna uprava policije ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“.

Za fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje, kao i planove osiguranja, nadležana je direktno Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čiji je zadatak sprečavanje inicidenata koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti i javni red i mir u Kantonu Sarajevu.

Što se tiče pitanja zbog čega Federalna uprava policije nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, obavještavamo vas da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije tražila ispomoć Federalne uprave policije u ovom pogledu”, stoji u saopćenju.

“Federalna uprava policije, a posebno Specijalna policijska jedinica, spremni su pružiti pomoć svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova kad je riječ o održavanju javnog reda i mira za vrijeme trajanja visokorizičnih sportskih događaja”, poručili su.