Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samo naredbe federalnih organa

FUZIP se oglasio nakon zaključka Vlade KS da obave inspekcijski nadzor u KCUS-u

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom zaključka Vlade Kantona Sarajevo (KS), odnosno poziva ovoj upravi da obavi inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), navodeći kako FUZIP, u uslovima proglašenja pandemije u FBiH, postupa po naredbama nadležnih federalnih organa.

– U uslovima proglašene epidemije u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH – saopćeno je iz Kabineta direktora FUZIP-a, a povodom, kako se navodi, mnogobrojnih upita medija vezanih za spomenuti zaključak Vlade KS, odnosno poziv FUZIP-u da federalni zdravstveni inspektor, odmah, uz prisustvo dva predstavnika Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, obavi inspekcijski nadzor u KCUS-u, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta.

Iz FUZIP-a, istovremeno, podsjećaju da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva novom Naredbom od 26.10.2020. godine naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 posto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od Covid-19, te da je rok za uspostavu tih kapaciteta 72 sata od dana donošenja Naredbe, a da su za njeno provođenje odgovorni direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.

– Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH – navodi se u saopćenju.

Shodno tome, kako se nadalje navodi, FUZIP će, kao što to čini od početka proglašenja pandemije Covid-19, poduzimati sve zakonom propisane mjere, kontrolisati provođenje i poštivanje naredbi i mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te postupati u najboljem interesu zaštite zdravlja i života stanovništva u FBiH.