vijeće ministara bih

Tegeltija sa delegacijom MMF-a: Novi aranžman se očekuje u januaru

210520_tegeltija

Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije usljed pandemije, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine decembra ove godine, te zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koju je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri.

Riječi je bilo o planiranim aktivnostima i mjerama u okviru novog aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom.

Tegeltija je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi sa posljedicama uzrokovanim pandemijom kornavirusa, navodeći da su trenutno resursi svih nivoa vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru.

Govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, Tegeltija je istakao da je potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora, te posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih preduzeća. Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije usljed pandemije, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine decembra ove godine, te zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara je zahvalio MMF-u na pomoći i efikasnom djelovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.