Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer pisao gradonačelniku

Premijer ZDK-a pisao Kasumoviću, Novaliću i Džaferoviću

mirza ganic (1)

U pismu upućenom gradonačelniku Kasumoviću, premijer Ganić podsjeća da je i Vijeće Grada Zenice 24. oktobra 2019. godine potvrdilo da je JU Kantonalna bolnica Zenica od interesa za Grad i građane Zenice

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić pozvao je gradonačelnika Zenice Fuda Kasumovića da odmah, bez odlaganja, potpiše sporazum o priznavanju JU Kantonalna bolnica Zenica kao titulara vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama, koji je dostavljen 18. novembra prošle godine, saopćila je pres-služba Zeničko-dobojskog kantona.

U pismu upućenom gradonačelniku Kasumoviću, premijer Ganić podsjeća da je i Vijeće Grada Zenice 24. oktobra 2019. godine potvrdilo da je JU Kantonalna bolnica Zenica od interesa za Grad i građane Zenice te da je zbog pandemije koronavirusa potrebno hitno započeti realizaciju kapitalnih projekata u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za koje je Vlada ranije osigurala finansijska sredstva.

– S obzirom na to da nismo sigurni koliko će trajati ova krizna situacija i da li ćemo morati urgentno pristupiti građenju dodatnog bloka intenzivne njege za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa, neophodno je da odmah, bez odlaganja, potpišete sporazum kako bismo mogli riješiti imovinsko-pravne odnose u duhu zajedničkog interesa i tako stvorili pretpostavke za eventualne vanredne radove, ali i za realizaciju ranije planiranih projekata – naveo je premijer Ganić.

Potpisivanjem navedenog sporazuma, ističe on, bili bi omogućeni ulaganje deset miliona eura u energetsku efikasnost Kantonalne bolnice, modernizacija i unapređenje nivoa usluge ove zdravstvene ustanove, kao i smanjenje zagađenja zraka u gradu, zatim transfer plinovoda vrijednog 700.000 eura sa Zeničko-dobojskog kantona na Grad Zenica, odnosno kompaniju „Zenicagas“, kao i realizaciju osiguranog granta austrijske vlade od 300.000 eura, koji je već osiguran za Akcioni plan zelenih gradova u Zenici – s identificiranim potencijalnim ulaganima pogodnim za daljnje finansiranje te moguća dodatna ulaganja od 11 miliona eura od Zeničko-dobojskog kantona u dodatne bolničke usluge kroz javno-privatno partnerstvo, uključujući planirana ulaganja u Interventnu kardiologiju, tehnologiju Gamma noža i Hemodijalizu.

– U gradu Zenica, spomenute investicije će pokrenuti i ekonomsku aktivnost koja će nam u narednom periodu biti više nego potrebna, a to će donijeti dodatni prihod u gradskom budžetu, kao i bolju perspektivu i uslove za rad 1.502 radnika Kantonalne bolnice s prebivalištem u Zenici, što je 92 posto od ukupnog broja zaposlenih. Ipak, najveću korist će imati građani jer će se u Kantonalnoj bolnici pružati zdravstvene usluge na visokom nivou, kao što je primjena procedure ‘zlatnog sata’ u Interventnoj kardiologiji, koju, u borbi s vremenom, pacijenti iz našeg kantona trenutno dobijaju u centrima u Tuzli i Sarajevu – navodi u pismu premijer Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na to da je gradonačelnik Kasumović odgodio sastanak o ovoj temi, koji je trebalo da bude održan sutra, 23. marta u sjedištu Grada Zenice, Ganić je izrazio uvjerenje da će gradonačelnik Zenice potpisati sporazum i omogućiti deblokadu realizacije razvojnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Ganić traži od Novalića i Džaferovića da pomognu zdravstvu ZDK-a

Premijer Zeničko-dobojskog kantona uputio je danas i pisma predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u kojima ih poziva da pomognu zdravstvenom sistemu ovog kantona kako bi mogao adekvatno odgovoriti na širenje pandemije koronavirusa

Ganić podsjeća da je u tom kantonu dosad registrirano šest slučajeva infekcije koronavirusom te da je u samoizolaciji više od 2.000 građana od kojih je veći broj došao iz kriznih žarišta u Evropskoj uniji, poput Italije i Njemačke, što izaziva posebnu zabrinutost s obzirom na stanje i ograničenu mogućnost nabavke opreme za potrebe bolnica i domova zdravlja u ovom kantonu.

– S obzirom na vanredno stanje, a kako bismo zaštitili zdravlje naših građana, molimo Vas da nam odobrite određena finansijska sredstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica te da nam putem Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) obezbijedite što hitnije zaštitnu opremu – navodi Ganić u pismu premijeru Novaliću.

On očekuje da nakon nabavke veće količine testera za koronavirus počne masovnije testiranje građana u samoizolaciji, kako bi se identificirali oboljeli i spriječilo širenje pandemije, napominjući da ovaj kanton već trpi velike ekonomske posljedice zbog smanjenja privrednih aktivnosti, ali i poremećaja na svjetskom tržištu jer je veliki broj kompanija u kantonu izvozno orijentisan.

Ganić ističe da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona poduzimati sve mjere koje budu dostupne te Kantonalnoj upravi civilne zaštite transferisati određena finansijska sredstva, kao što je to uradila prema Ministarstvu zdravstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, ali da je, također, neophodna pomoć sa višeg nivoa.

– Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i urgirate kod Vlade FBiH da odobri finansijska sredstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, a kod Federalne uprave civilne zaštite da obezbijedi potrebnu opremu – naveo je premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Također on od Džaferovića i Novalića očekuje da se založe za to da Zeničko-dobojski kanton dobije dio najavljenih donacija medicinske opreme iz Turske, kao i određenih kompanija, kao što je BH Telecom, saopćila je Pres-služba Zeničko-dobojskog kantona.