BiH

sud bih

Garić ponovo u pritvoru, spojeni predmeti protiv optuženih za zločine u Vlasenici

19/03/2021
Rade Garić

Ponovnim vještačenjem Đurića utvrđeno je da on može učestvovati u postupku, s tim da suđenja ne budu dugotrajna, te da se prave pauze

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje o spajanju predmeta protiv optuženih Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, optuženih za zločine počinjene u Vlasenici.

Đurić je prvobitno bio optužen sa Stanićem, Kraljevićem i Garićem, ali nakon što zbog bolesti nije mogao pristupiti suđenju, predmet je u septembru 2019. godine razdvojen.

Tada je na statusnoj konferenciji saslušan vještak specijalista interne medicine Ibrahim Gavrankapetanović, koji je istakao da optuženi Đurić zbog teškog zdravstvenog stanja nije sposoban pristupiti u Sud još najmanje pola godine. On je dodao da bi nakon tog perioda ponovo trebalo vještačiti Đurićevo zdravstveno stanje.

Ponovnim vještačenjem Đurića utvrđeno je da on može učestvovati u postupku, s tim da suđenja ne budu dugotrajna, te da se prave pauze.

Tužilac Seid Marušić je ranije predložio da se postupak protiv Đurića spoji sa predmetom koji se vodi protiv Stanića i ostalih za zločine u Vlasenici.

Prema saopćenju Suda BiH, provest će se “jedinstveni postupak protiv optuženih Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića i donijeti jedna presuda”.

Đurić, Stanić, Kraljević i Garić su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

“Nezakonitim hapšenjem Bošnjaka, koje su proveli njima podređeni pripadnici policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i pripadnici Specijalnoga voda policije SJB-a Vlasenica, omogućili su i organizirali njihova zatočenja u prostorije SJB-a Vlasenica i zatvor iza zgrade Suda u Vlasenici, te logor ‘Sušica’ u Vlasenici”, navodi se u djelimično potvrđenoj optužnici.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i istovremeno član Kriznog štaba, a ostali optuženici komandiri i pripadnici policije.

Radetu Gariću ponovo određen pritvor

Državni sud usvojio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, saučesnike ili prikrivače odredio pritvor Radetu Gariću kojem se sudi za zločine počinjene na području Vlasenice.

Na jučerašnjem ročištu Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora za optuženog Garića zbog kršenja mjera zabrane i osnovane sumnje da nastoji otići u Rusiju, čime bi izbjegao suđenje koje se vodi protiv njega.

Tužilac Predrag Tomić je tokom obrazloženja zahtjeva kazao kako su uz službenu zabilješku Sudu BiH dostavljene i fotografije koje potvrđuju navode da je optuženi Garić napustio mjesto boravišta, te se susretao sa sumnjivim licem koje je bjekstvom u Rusiju izbjeglo suđenje pred bosanskohercegovačkim pravosuđem.

Tužilaštvo je navelo da je, prema navodima svjedoka čiji identitet nije objavljen, Garić u više navrata kršio mjere zabrane i napuštao mjesto boravišta, te da se sastaje sa uposlenicima policijske stanice, doktorom koji ima privatnu ordinaciju i koji je radio nalaze za odgađanje suđenja, zbog čega smatra da dolazi do odugovlačenja postupka.

Sud je Gariću odredio pritvor koji može trajati do augusta ove godine ili nove odluke Suda. Istovremeno su optuženom ukinute mjere zabrane napuštanja boravišta i sastajanje sa određenim osobama.

Optuženom Gariću je u oktobru prošle godine ukinut pritvor i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, kojom mu se ograničava kretanje isključivo na njegov dom, koji smije napustiti samo uz odobrenje Suda ili Tužilaštva BiH.

On je optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. On je, kao nekadašnji komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen i za progon stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda 1992. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Garić uhapšen u decembru 2017. godine, od kada se i nalazio u pritvoru.

Suđenje Gariću počelo je u oktobru 2018. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Tužilaštva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.