V.d. direktora Opće bolnice

Gavrankapetanović: Vrlo je opasno da ponovno zatvorimo zdravstveni sistem

opca bolnica1 (1)

Istaknuto je da će operativni zahvati, urgentni i svi oni koji su neophodni prema mišljenju specijalista, biti rađeni nesmanjenim tempom

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je od 315 raspoloživih bolničkih kreveta, njih 97 obezbijedila za Covid oboljele pacijente s lakšom i srednje teškom klinčkom slikom, utvrđeno je danas tokom inspekcijskog nadzora inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ta zdravstvena ustanova osigurala je za liječenje pacijenata oboljelih od corona virusa 37 kreveta na Odjeljenju za neurologiju, 30 na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, što sa 30 kreveta u novofomiranom Infektivnom odjelu, koji je već popunjen, čini 97 kreveta ili 30 posto raspoloživih kapaciteta, saopćeno je iz Opće bolnice.

Istovremeno, do polovine decembra očekuje se završetak radova na adaptaciji izolatorija u krugu Bolnice kapaciteta 40 kreveta, koja će također biti stavljena na raspolaganje za liječenje Covid pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

– Mislim da je vrlo opasno da ponovno zatvorimo zdravstveni sistem. Svjedočili smo velikom broju zapuštenih slučajeva, kojima nismo mogli pomoći, jer je izgubljeno dragocjeno vrijeme. Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” će ostati otvorena za sve pacijente, naravno poštujući sve mjere koje su propisali krizni štabovi – kazao je v.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.

Istaknuto je da će operativni zahvati, urgentni i svi oni koji su neophodni prema mišljenju specijalista, biti rađeni nesmanjenim tempom, uz ocjenu da se ne može dozvoliti dalje pogoršanje zdravstvenog stanja populacije.

– Mjesta panici nema. Zdravstveni sistem funkcionira u otežanim uslovima, ali danas je svima teško. Prevazići ćemo zajedno i ovaj problem – podvukao je Gavrankapetanović.