Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela vakcinacija

Gavrankapetanović: Zadnju sedmicu došlo je do eksplozije virusa, ovo su teški dani

gavrankapetanovic vakcina3 (1)

Ove vakcine se primjenjuju uz dato obećanje Srbije da će u potrebnom roku dostaviti isti broj doza koji je potreban za revakcinaciju

Opća bolnica “Dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu u srijedu je počela s procesom vakcinacije svojih uposlenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi je vakcinu primio dr. Ednan Drljević, infektolog, a potom i direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i drugi zdravstveni radnici.

Vakcinacija je obavljena vakcinama AstraZeneca koje je bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nedavno donirala Srbija.

Planirano je da 170 vakcina dobije osoblje koje radi sa pacijentima oboljelim od COVID-19.

Gavrankapetanović je istakao da je ovo za uposlenike Opće bolnice vrlo značajan dan.

“Danas će biti vakcinisani zaposlenici koji su svaki dan sa COVID pacijentima. Želim također da se zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na donaciji vakcina”, kazao je Gavrankapetanović.

Istakao je da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa i dalje vrlo teška.

“Zadnjih sedam dana je došlo do eksplozije virusa. Ovo su teški dani. Još jednom želim da pozovem stanovništvo na maksimalan oprez, jer tako će nam pomoći da zdravstveni sistem ostane stabilan. Mi ćemo, ako Bog da, ovo savladati, ali nam treba stpljenja”, rekao je Gavrankapetanović.

Drljević je izrazio zahvalnost svima onima koji su omogućili vakcine.

“Zahvalio bih se svima da konačno prekinemo tu agoniju psihički i nadam se da će sada taj stres biti manji. Ova vakcinacija je organizirana po kriterijima našeg Zavoda i po tim kriterijima su prvi oni koji su stalno sa COVID pacijentima i poredani po godinama, pa sam i ja po tim kriterijima prvi primio vakcinu”, kazao je Drljević te dodao:

“Ja sam govorio i ranije da su sve vakcine podjednako pouzdane. Mi imamo napismeno od kabineta susjedne države da ćemo u roku dobiti drugu dozu vakcine i da ćemo obaviti revakcinaciju.”

Istakao je da bi nadležne institucije trebalo da učine potrebne napore da država dobije vakcine.

“Vakcinacija se mora izvršiti u što većem broju u što kraćem vremenskom periodu. Ova agonija traje trinaest mjeseci i ukoliko ne bude vakcina, ova situacija psihički strašno utječe na ljude. Moram reći da se sve te strukture, i Federacija i država, da se aktivno uključe”, dodao je Drljević.

Srbija je 2. marta donirala Federaciji BiH 5.000 doza ovih vakcina i to su dosad jedine koje su stigle u ovaj bosanskohercegovački entitet. Ove vakcine su namijenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika kao najizloženije grupe.

Ove vakcine se primjenjuju uz dato obećanje Srbije da će u potrebnom roku dostaviti isti broj doza koji je potreban za revakcinaciju.