Zbog iznošenja netačnog podatka

Šest pitanja za državnog ministra Vojina Mitrovića o Pelješkom mostu

Vojin Mitrović

Nakon što je Nedžad Branković utvrdio da se Parlamentu iz Ministarstvo prometa iznose netačni podaci, ministar je od Damira Arnauta dobio dodatna pitanja

Nakon što je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nedavno u odgovoru na poslaničko pitanje prezentiran netačan podatak o visini između vode i donje ivice Pelješkog mosta, a što može imati implikacije kada je riječ o zaštiti interesa bh. voda, zastupnik u Zastupničkom domu Damir Arnaut ministru Vojinu Mitroviću uputio je novi set od šest pitanja u vezi sa ovom problematikom.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je Fokus.ba objavio, zamjenik ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković u aktu upućenom Mitroviću utvrdio je da je neko iz Ministarstva u odgovoru na zastupničko pitanje dao netačan navod o tome da “visina između vode i donjeg dijela površine mosta iznosi 55 odnosno 56 metara” što se kosi sa podacima iz stručnih analiza.

Branković dalje navodi da Arnautu, bez adekvatnog obrazloženja, nije dostavljena sva korespondencija i dokumentacija vezana za ovo pitanje, a kako je on to tražio.

-Ovo ministarstvo bi moralo posjedovati svu tehničku dokumentaciju i korespondenciju o ovom veoma značajnom pitanju na osnovu čega bi mogli dati istinit odgovor na poslanička pitanja – naveo je on.

U novom setu pitanja koja su protokolisana i upućena Ministarstvu prometa i komunikacija, Arnaut eksplicitno Mitrovića pita koji službenik ili službenici su pripremili nacrt odgovora, da li potvrđuje istinitost svih dostavljenih odgovora, ukoliko ne, da dostavi nove.

Nadalje, kako navodi Arnaut, bez obzira da li Mitrović potvrđuje ili ne istinitost odgovora, da dostavi konkretan odgovor na pitanje da li se visina mosta odnosi na mjerenje iznad prosječne visine najviše plime uz napomenu kako je neprihvatljiv odgovor Ministarstva „to je za očekivano uzeta prosječna visina najviše plime“. On ističe da moraju imati konkretna saznanja, a ne očekivanja.

On traži svu dokumentaciju i korespondenciju koja je u posjedu Ministarstva vezano za ovo pitanje, napominjući da odlazak službenika u mirovinu ne može biti izgovor. Dodao je i da traži izjašnjenje Ministarstva na sve navode zamjenika ministra.

Na kraju, napominje da su Zakonom o parlamentarnom nadzoru propisane sankcije za neodgovaranje na poslanička pitanja.