Je li na pomolu skandal

Ko je i zašto iz Ministarstva prometa BiH dao netačan podatak o Pelješkom mostu?

Zamjenik ministra Nedžad Branković pisao ministru Vojinu Mitroviću te mu skrenuo pažnju da je zastupniku Damiru Arnautu iz Ministarstva data netačna informacija o visini između vode i donje ivice Pelješkog mosta

Ako je suditi prema aktu kojeg je zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija BiH Nedžad Branković uputio ministru Vojinu Mitroviću, ovo Ministarstvo je nedavno državnom parlamentarcu Damiru Arnautu dalo netačan podatak o visini između vode i donje ivice Pelješkog mosta.

Piše: A. DUČIĆ

Poslaničko pitanje je postavljano u cilju razjašnjenja da li će Pelješki most predstavljati smetnju prolaska velikih brodova u Neumski zaljev, odnosno na teritorij BiH.

U narednom periodu trebalo bi se utvrditi ko je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija i s kakvom namjerom, dao ovakav podatak na osnovu poslaničkog pitanja.

U aktu koji je u posjedu portala Fokus.ba Branković izvještava Mitrovića da je Arnautu dostavljen netačan navod o tome da “visina između vode i donjeg dijela površine mosta iznosi 55 odnosno 56 metara”.

– Nejasno je i na osnovu kojih dokumenata navedena ova informacija. U prilogu je fotografija iz stručnog rada Marjana Pipenabhera „Projektiranje i analiza mosta Pelješac“ iz koje je vidljivo da visina između vodnog ogledala i donje ivice konstrukcije mosta iznosi 53 metra, a ne 55 metara kako stoji u odgovoru Ministarstva – navodi Branković.

Branković dalje navodi da Arnautu, bez adekvatnog obrazloženja, nije dostavljena sva korespondencija i dokumentacija vezana za ovo pitanje, a kako je on to tražio.

-Ovo ministarstvo bi moralo posjedovati svu tehničku dokumentaciju i korespondenciju o ovom veoma značajnom pitanju na osnovu čega bi mogli dati istinit odgovor na poslanička pitanja. Smatram da je nužno da ovaj akt povučete radi dopune i predlažem da uputite dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražite da Hrvatska diplomatskim putem dostavi izvedbeni projekat Pelješkog mosta kao i podatke iz izvedenog stanja da bismo mogli dati odgovor iz vjerodostojnog izvora – napisao je Branković Mitroviću.

Zanimljivo je da se i u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova BiH, kada je riječ o navedenom podatku, upućuje na stručni rad Pipenabhera.