Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

Gazi Husrev-begova

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Gazi Husrev-begove medrese, Islamske zajednice u BiH, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH.

3

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika Medrese.

U okviru svečanosti, dodjeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove.

“Ova škola, svoj rad uvijek usklađuje sa potrebama vremena i onoga što vrijeme nosi”, kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović.

Posebno priznanje za naučni rad dobila je profesorica Sabaheta Ahmetagić, koja je ujedno pedagog u školi. Kako kaže, ona je prosvjetni radnik 32 godine, a ovo je prvi put da je dobila priznanje.

aa_picture_20160108_7248060_web

“Medresa traje oko pet stoljeća. Ona radi kontinuirano, to je najbolja potvrda da je nešto dobro. Kada nešto traje pet stoljeća, onda je to sigurno potvrda da je dobro”, kazao je Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, koji je dodao da medresu trenutno pohađa 466 učenika.

Malkić je istakao da nema tačnih informacija o tome koliko je učenika do sada završilo Medresu, a smatra se da se radi o desetinama hiljada učenika.

Sinoć je organizirana svečanost na kojoj je posebna priznanja dobilo 208 učenika.

aa_picture_20160108_7248051_web

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, a osnovao je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine. Njeno osnivanje ozvaničeno je vakufnamom Gazi Husrev-bega, jednog od najznačajnijih osmanskih namjesnika u Bosni.