Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje godišnjice genocida

“Gdje su sakriveni” uživo na BHRT, Al Jazeeri Balkans i N1

memorijalni_centar_potocari_srebrenica

Direktan prijenos ovog specijalnog programa gledajte na BHRT-u, N1 i Al Jazeeri Balkans u srijedu, 10. jula, od 20:00 do 21:30

U okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice u koprodukciji s BHRT-om, N1 i Aljazeerom Balkans donosi vam direktno iz bivše fabrike akumulatora u Potočarima javnu tribinu: “Gdje su sakriveni”

U regiji još traje proces pronalaženja i identifikacije posmrtnih ostataka više od 11.000 žrtava stradalih u ratovima devedesetih. Samo u Bosni i Hercegovini i dalje se traga za posmrtnim ostacima više od 7700 žrtava. Ovaj proces dodatno ugrožava nedostatak političkog interesa, ali i financijskih sredstava.

U programu uživo govorimo o izazovima u procesu traganja za nestalima. O temi govore predstavnici žrtava, institucija koje tragaju za nestalima, naučni, javni i medijski radnici koji godinama prate to područje.

Gosti su: Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH , Matthew Holliday, šef programa ICMP-ija za Zapadni Balkan, Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Veran Matić, direktor Fonda B92, Ćamil Duraković, član OO za obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici. U publici sa nama su i Lars – Gunnaer Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, Semina Alekić, Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba bivše Jugoslavije, Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Amir Šečić, mladić iz Srebrenice. Putem video linka javiće nam se iz Prištine – Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova i iz Zagreba – Ivo Goldstein, historičar.

Program vode Benjamin Butković, BHRT, Adnan Rondić, Al Jazeera Balkans i Zvonko Komšić, N1.

Direktan prijenos ovog specijalnog programa gledajte na BHRT-u, N1 i Al Jazeeri Balkans u srijedu, 10. jula, od 20:00 do 21:30.