BiH

Premijerka Srbije

Brnabić na Jahorini pozvala predsjednika Albanije da se suzdrži od provokacija

09/07/2019

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici prištinskih institucija nisu prisutni na samitu, dodajući da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorini poručila da Proces saradnje jugoistočne Evrope, kao ni BiH, koja je domaćin ovog samita ne prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Brnabićeva je na ovom skupu na Jahorini istakla da je jasan format u kojem Kosovo učestvuje na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi i pozvala albanskog predsjednika Iljira Metu da se uzdrži od provokacija.

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici prištinskih institucija nisu prisutni na samitu, dodajući da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje.

Predsjednik Albanije Ilir Meta danas je na Jahorini izjavio da je pravo vrijeme da BiH “ide dalje u prepoznavanju realnosti da je republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja” i da se prema njoj treba odnositi sa poštovanjem, naročito susjedi.

Meta je na plenarnoj sesiji samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ na Jahorini naglasio da još ima nekoliko bilateralnih izazova i izrazio žaljenje što samoproglašeno Kosovo danas ne učestvuje na ovom skupu.

On je rekao, između ostalog, da je, zahvaljujući proširenju NATO-a i integraciji EU, ovo i dalje najbezbjednija regija.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.