Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gender sedmica na IUS-u

ius

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) uspješno provodi Horizont 2020 projekat Systemic Action for Gender Equality (Sistemska akcija za jednakopravnost spolova). U toku je druga godina implementacije projekta u kojoj se očekuje sprovođenje niza aktivnosti u sklopu Plana rodne jednakopravnosti na IUS-u.

U cilju uspješnije implementacije projekta, u predstojećem periodu projektni tim organizuje sljedeće aktivnosti:

  • oktobar, 12:30

Radionica “Gender Equality – the Smart Choice”

predavačica prof. dr. Yvonne Galligan

  • oktobar, 12:00

Javno predavanje “Is Equal Representation a Sufficient Condition for Gender Democracy?” predavačica prof. dr. Yvonne Galligan

  • oktobar, 12:00

Javno predavanje “When Feminism and Religion Encounter”

predavačica vanr. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak

  • novembar 12:00

Javno predavanje “Governing Divided Societies: the Power Sharing Formula”

Predavač emeritus profesor  John Coakley

Yvonne Galligan je irska politička naučnica, koja radi na Queen's Univerzitetu u Belfastu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Polje interesovanja profesorice Galligan je komparativna politika. Osnivačica je Centra za unapređenje žena u politici i direktorica Rodne inicijative na svom univerzitetu. Profesorica Galligan se u velikoj mjeri bavi pitanjima rodne ravnopravnosti u javnom životu, objavljujući tekstove kao što su: Women in Ireland, North and South. Također, posjeduje i bogato iskustvo u savjetovanju političkih partija, vlada, parlamenata, univerziteta i međunarodnih tijela po pitanju mjera za postizanje ravnoteže spolova u politici.

U 2017. godini dobila je počasni doktorat Univerziteta u Edinburgu za izvanredan rad na polju jednakosti i različitosti, koji joj je dodiljen uz Justina Trudeau-a.

Zilka Spahić-Šiljak – profesorica je rodnih studija, a oblasti kojima se bavi uključuju teme roda, religije, ljudskih prava, politike i izgradnje mira, s višegodišnjim iskustvom djelovanja u vladinom i nevladinom sektoru te akademskoj zajednici. Programska je direktorica TPO Fondacije Sarajevo i predaje na nekoliko univerziteta u BiH i inozemstvu.

Kao istraživačica na post-doktorskom programu Harvard Univerziteta, objavila je knjige: „Sjaj ljudskosti – Životne priče mirotvorki iz Bosne i Hercegovine“ (TPO Fondacija, 2013) i „Shining Humanity – Life Stories of Women Peace Builders in Bosnia and Herzegovina” (Cambridge Scholars Publishing, 2014). Tijekom angažmana na Religijskim i Rodnim studijama na Univerzitetu Sarajevo objavila je: „Propitivanje ženskih, feminističkih i muslimanskih identiteta. Post-socijalistički konteksti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu“ (CIPS Univerziteta u Sarajevu, 2012) te „Žene, religija i politika“ (IMIC, TPO, CIPS, 2007. i engl. izdanje 2010). Istraživanje na kojem sada radi kao istraživačica na Stanford Univerzitetu fokusira se na intersekciju roda, liderstva i politike.

John Coakley je emeritus profesor na Fakultetu za politiku i međunarodne odnose na Dablinskom univerzitetskom koledžu, gdje je nekad bio direktor na Institutu za britansko-irske studije. Također, prof. Coakley je ugledni akademik i Queen's univerziteta u Belfastu. Specijalizirao se u proučavanju irske politike, komparativne politike i etničkih sukoba. Profesor Coakley je bio potpredsjednik Međunarodnog vijeća za društvene nauke od 2002. do 2006. godine.