Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatko Miletić

Generalni sekretar DF-a: Ako ostanemo u opoziciji, onda ne trebamo ni postojati

zlatko miletic-df

Naše je legitimno pravo da odlučujemo sami o tome šta naši birači i članovi i očekuju od nas, smatra Miletić

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar Demokratske fronte, posjetio je danas Ured Anadolu Agency za Balkan u Sarajevu. Tom prilikom istakao je da DF ima obavezu prema biračima, koji su dali podršku Željku Komšiću, ali i stranci, da u naredne četiri godine ne posmatraju šta se dešava sa strane, nego da aktivno učestvuju i pokušaju poboljšati život građana.

Miletić optužbe da je DF, zbog odluke da uđe u pregovore o formiranju vlasti iznevjerio svoje birače, odbacuje i ističe da su na posljednjem sastanku BH bloka svi članovi delegacije njegove stranke insisitirali na tome da se ne smije propustiti prilika i da se moraju iskoristiti dobri rezultati, kako bi diktirali tempo oko uspostave vlasti na svim nivoima.

“Nažalost, vidjeli ste, iako tome nismo puno pažnje posvećivali, da je dan ranije Predrag Kojović iz Naše stranke izašao s činjenicom da oni to neće uraditi. Pokušali smo ih ubijediti na tom sastanku i dati argumente zašto to treba uraditi. SDP, bar ljudi koji su bili prisutni, uglavnom su davali suprotne odgovore. Ovi s područja Tuzlanskog kantona bili su za, ostatak rukovodstva SDP-a bio je protiv, tako da jednostavno nismo mogli doći do zajedničkog zaključka ili rješenja”, priča Miletić za Anadolu Agency (AA).

Dodaje da je na konferenciji za medije, nakon spomenutog sastanka, Željko Komšić, predsjednik DF-a, rekao da će podržavati stav BH bloka, ali prvenstveno zbog toga da se on ne raspadne.

“Imali smo potpuno suprotna mišljenja kako i šta uraditi u tom trenutku. Ako se vratimo na Demokratsku frontu, prvo, naše je legitimno pravo da odlučujemo sami o tome šta naši birači i članovi i očekuju od nas. S obzirom da smo u izbornoj kampanji obećavali ljudima različite stvari, odnosno da ćemo učestvovati u različitim procesima u BiH, pogotovo kada je Federacija, pa ako hoćete i BiH u pitanju. Izborni rezultat gospodina Komšića, koji je imao 225.000 glasova govori o datom povjerenju svih građana u Federaciji i BiH. U biti da su oni prvo njemu, pa i DF-u u toj mjeri u kojoj jesu vjerovali. Ispada sada, to je naše mišljenje, da ako ostanemo u opoziciji, kako gospoda iz BH bloka predlažu naredne četiri godine, smatramo da DF, kao politička stranka i BH blok, kao savez ne treba ni da postoje ako će u narednom periodu iz ove zemlje izaći još milion ljudi. Onda nema razloga zašto ćemo funkcionisati i šta ćemo raditi u zemlji koja će biti potpuno prazna”, istakao je Miletić.

Generalni sekretar naglašava da su pred izbore iz DF-a obećavali demobilisanim borcima da će riješiti njihov status te da će se truditi i sve učiniti da to i urade. Zatim da se rasterete privrednici, oslobađanjem dijela poreza i administrativnih taksi, da se minimalna plata u realnom sektoru u FBiH poveća svake godine za 100 KM, kako bi se izjednačila s onom u administrativnom i da zaista pokušaju napraviti pomak u rješavanju problema radničke populacije i svih socijalnih kategorija.

“Imamo ideju da pokušamo naći partnere s kojima ćemo zaista u naredne četiri godine te probleme riješiti. Kada je u pitanju državni nivo i to je ono što je, po nama, najvažnije, nećemo odustati od priče o NATO-u. Smatramo da strategije koje je donijelo Predsjedništvo BiH u prethodnom periodu, uključujući implementaciju zakona o odbrani članak 84. Insistiraćemo da ova zemlja uđe u NATO, da se podrže godišnji akcioni planovi MAP-a i da dođemo u situaciju da nekada BiH ispuni sve uslove i uđe u NATO savez. Zato što taj savez, prvo će donijeti ekonomski prosperitet, a onda će donijeti stabilnost i sigurnost, koja je ovoj zemlji neophodna”, navodi Miletić i nastavlja:

“Druga stvar, koja je vezana za državni nivo, to su promjene izbornog zakona. Mi zaista smatramo da i mi jesmo za promjene izbornog zakona u smislu odluka koje su donijeli, prvo domaći sudovi, ali istovremeno da se riješe presude suda u Strasbourgu, za sada imamo najmanje četiri. I da zaista prilikom implementacije tih ustavnih, a i promjena izbornog zakona, moramo voditi računa o tome. DF će insistirati na poštivanju svih tih presuda, da se vratimo jednostavno čovjeku kao pojedincu sa svim njegovim pravima i da pokušamo na taj način promijeniti izborni zakon, a po potrebi i Ustav BiH.”

Miletić, kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou, smatra da taj proces predugo traje, ali i da će još potrajati te da se neće okončati do posjete evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna, koja je najavljena za kraj marta.

“Iako su mnogi obećavali da će to biti u trećem mjesecu, mislim da ovi koji su osvojili najveći izborni legitimitet neće to uraditi do posjete Hahna. Mislim da će se taj proces možda prolongirati za narednih tridesetak dana. Očekujem da, ako dođe do ‘popuštanja’ u smislu da eventualni mandatar, kojeg će predložiti SNSD, prihvati ‘implementaciju’ do sada donošenih ustava i zakona, mislim da bi se taj proces mogao brzo otkočiti. Ukoliko se to ne desi, zaista ne mogu prejudicirat šta će se desiti u narednom periodu”, istakao je na kraju Miletić.