potvrđeno

Generalni štrajk radnika zaposlenih u zdravstvu TK zakazan za 31. decembar

UKC Tuzla – DB 2

Razočarenje je veće, ističe Latifović, što je jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.080 KM, kako je precizirano u uredbi Vlade FBiH, isplaćena Zavodu zdravstvenog osiguranja TK

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona donio je odluku o stupanju u generalni štrajk 31. decembra. Prethodno su održali mirne proteste i šetnju, a jučer su najavili kako će proglasiti stupanje u generalni štrajk shodno zakonskim odredbama.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, podsjeća kako se pregovori sa Vladom TK vode od maja ove godine.

Tada su tražili da se satnica poveća sa 2.51 KM na 3 KM, a kasnije su dogovorili da im se isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 570 KM. Prema riječima Latifovića, Vlada TK nije ispunila data obećanja i sindikat je bio prinuđen da donese odluku o stupanju u generalni štrajk.

Razočarenje je veće, ističe Latifović, što je jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.080 KM, kako je precizirano u uredbi Vlade FBiH, isplaćena Zavodu zdravstvenog osiguranja TK.

– Sredstava ima za ono što tražimo – poručuju zdravstveni radnici TK.

Ukoliko do 31. decembra ne bude pomaka uposlenici u zdravstvu TK će stupiti u generalni štrajk, a usluge pacijentima će se pružati onako kako je to propisano pravilnikom o štrajku.