Brisel

Generalpukovnik Senad Mašović na sastanku Vojnog komiteta NATO-a

masovic_Brisel_vojnikomitetnato

U svom izlaganju tokom sastanka, Mašović je između ostalog potvrdio nastavak učešća pripadnika OSBiH u misiji „Odlučna podrška“ koji u toj misiji kontinuirano učestvuju od 2009. godine

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika glavnih štabova NATO zemalja-članica i partnerskih zemalja u formatu misije ”Odlučna podrška”, koji je održan danas u Briselu.

Na dnevnom redu sastanka je bilo upoznavanje s glavnim stavkama jesenjskog izvještaja o stanju u misiji „Odlučna podrška“, podrška prioritetima komandanta misije i davanje smjernica za budući razvoj i angažovanje NATO-a u Afganistanu.

U svom izlaganju tokom sastanka, Mašović je između ostalog potvrdio nastavak učešća pripadnika OSBiH u misiji „Odlučna podrška“ koji u toj misiji kontinuirano učestvuju od 2009. godine, što je jasan pokazatelj opredjeljenosti BiH da doprinosi održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu.

Pored toga, general Mašović je naglasio da je BiH danas zemlja koja svojim učešćem u operacijama podrške miru, aktivno učestvuje i doprinosi sistemu sigurnosti, izgradnji mira i stabilnosti u svijetu, što predstavlja veliko postignuće za zemlju koja je u prošlosti bila korisnik takve pomoći.

Na marginama sastanka, Mašović je imao kratke susrete s predsjedavjućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Stuart Peachom, načelnikom Glavnog štaba OS Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom, te načelnikom Glavnog štaba OS Republike Turske generalom Yaşar Gülerom, s kojima je razgovarao o učešću i doprinosu pripadnika OS BiH u misiji „Odlučna podrška“, kao i proširenju vojne saradnje između oružanih snaga.

Delegacija Oružanih snaga BiH, koju je predvodio generalpukovnik Senad Maović, imala je i bilateralni sastanak s delegacijom Oružanih snaga Slovačke, predvođene načelnikom Glavnog štaba OS Slovačke generalpukovnikom Daniel Zmekom, na kojem se razgovaralo o unapređenju vojne saradnje dviju prijateljskih zemalja.

Mašović je u svrhu pripreme za sastanak, obavio radno-konsultativne sastanke u Misiji BiH pri NATO, na kojima su ga ambasador BiH pri NATO Almir Džuvo i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Jasmin Čajić upoznali s ključnim aktualnostima u NATO-u i aktivnostima koje slijede.

U delegaciji Oružanih snaga BiH, koja je učestvovala na sastanku su bili i šef kabineta NZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, te šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Jasmin Čajić, njegov zamjenik brigadir Velibor Purković i štabni oficir u Vojnom dijela Misije BiH pri NATO pukovnik Zvonimir Duvnjak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.