Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genjac: BiH često ostaje jedino da bude suzdržana

halid_genjac222

Potreba donošenja jednoglasnih odluka, odnosno konsenzusa kada je u pitanju vanjska politika na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a često i suprotstavljena gledišta u kolektivnom šefu države uzrokuju da Bosna i Hercegovina, kao što je to danas bio slučaj na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) prilikom izjašnjavanja bude suzdržana, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije i Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA.

On je naglasio kako je, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, vanjska politika u isključivoj nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Predsjedništvo BiH sastoji se od tri člana, jednog Srbina, jednog Bošnjaka i jednog Hrvata i oni moraju donijeti svaku odluku jednoglasno. Pitanja vanjske politike, sve što je vezano za to donosi se konsenzusom”, pojasnio je Genjac.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naglasio je da to znači da moraju sva tri člana biti saglasna o određenom pitanju.

“A, imajući u vidi u savremeno doba i složenost pitanja i složenost vanjskopolitičke situacije u regionu, u svijetu sasvim je jasno kako je visok zahtjev postavljen pred Predsjedništvo BiH koje istovremeno odražava i izuzetno složen ustavno pravni aranžam Bosne i Hercegovine i u svom sastavu ima predstavnike, vrlo često suprotstavljenih, rekao bih, izričito suprotstavljenih mišljenja i u pogledu vanjske politike”, naglasio je Genjac.

Takvo stanje smo, naveo je Genjac, imali više puta do sada u Bosni i Hercegovini.

“Poznata je situacija oko Kosova zbog koga trpe i građani Bosne i Hercegovine u smislu slobode putovanja, trpe privrednici Bosne i Hercegovine u smislu otežanog poslovanja ili onemogućenog poslovanja BiH sa Kosovom. To se nažalost pokazalo i ovaj puta na Generalnoj skupštini UN-a. Jednostavno BiH je zakovana tim suprotstavljenim gledištima vrlo često ostaje u prilici, odnosno jedinoj mogućnosti da bude suzdržana u pogledu izjašnjavanja u ovim pitanjima”, podcrtao je Genjac.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom odbacuje američku odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Za proglašenje rezolucije američkog predsjednika Donalda Trumpa nevažećom i ništavnom glasalo je 128 država, devet ih je bilo protiv, dok je 35 bilo suzdržano.

Među suzdržanim u regionu uz Bosnu i Hercegovinu bila je još jedino Hrvatska.